Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

NU’91: ‘Werkgevers vragen verpleegkundigen te werken zonder veilige bescherming tegen coronavirus’

Steeds meer verpleegkundigen worden door hun werkgever naar cliënten gestuurd met onvoldoende bescherming tegen het coronavirus, zegt vakbond NU'91. 'Zorginstellingen baseren hun beleid op de beschikbaarheid van beschermende middelen, de veiligheid van zowel zorgverleners als patiënten en cliënten is in het geding.'    
Foto iStock

‘Bind maar een handdoek voor want we hebben nu geen mondkapjes’, en ‘met blote armen werken is vast veilig genoeg’, horen sommige verpleegkundigen in de thuiszorg van werkgevers, zegt een woordvoerder van NU’91.

‘Minder bescherming in de wijk?’

Veel wijkverpleegkundigen en verpleegkundigen in de wijk vragen zich bovendien af waarom zij minder beschermende middelen meekrijgen dan verpleegkundigen in het ziekenhuis, zegt de woordvoerder.

Tekorten aan mondneusmaskers en andere beschermende middelen zijn bekend, maar die schaarste mag niet afgewend worden op verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgverleners, benadrukt NU’91.

‘Zorginstellingen moeten zich afvragen of ze écht alles gedaan hebben om hun personeel voldoende mondkapjes te geven. Hebben ze zelf hun signalen gedeeld met VWS en het Regionaal Orgaan Acute Zorg, het ROAZ? En ze moeten zeker niet met eigen alternatieven komen die het besmettingsrisico voor cliënt en de zorgverleners vergroten.’

‘Blijf zorgen melden’

De vakbond roept verpleegkundigen op hun zorgen over onvoldoende bescherming te blijven melden, bijvoorbeeld bij de vakbond zelf. ‘Wij blijven de signalen aankaarten bij VWS en werkgevers, want de veiligheid moet voorop staan, juist in crisistijd.’ Vandaag heeft NU’91 weer een overleg met VWS over het coronavirus en dit punt staat daarbij hoog op de agenda, aldus de woordvoerder.

Liveblog #2: de laatste corona-informatie voor verpleegkundigen

13 REACTIES

 1. De zogenaamde ‘helden’ in de thuiszorg worden wederom behandeld als tweederangs burgers.
  Dat geklap en die flauwekul hoeft van mij niet zolang mijn dochter onbeschermd bij Thebe Thuiszorg in Brabant door haar werkgever aan het werk wordt gezet.
  Het gevolg is wel dat ze nu zelf besmet is met het Corona virus en met koorts en klachten thuis op bed ligt.
  en het is maar afwachten hoe ze hier uit komt

  Het is totaal hypocriet hoe hier in deze samenleving mee wordt omgegaan
  Wanneer de zaak weer wat normaliseert dan ben ik bang dat de ‘helden’ weer worden getransformeerd als gewone verpleegkundigen die door diezelfde samenleving al jaren worden ondergewaardeerd en onderbetaald.

 2. Lees alle reacties
 3. Goedemiddag
  Ik werk in de thuiszorg als verpleegkundige niveau4.
  Ik mijn collega’s werken onbeschermd, behalve bij een verdenking of geteste Corona. Dan kunnen wij ik beschermende kleding aan. Echter is er een tekort aan handschoenen, oproep om alle handschoenen te verzamelen op het steunpunt, die je nog hebt of die bij cliënten staan.
  Toch voel ik het als Russisch roulette, je weet niet welke cliënt besmet is.
  Sommige cliënten krijgen toch bezoek van familie. Voorbeeld mijn collega en ik hielpen een mw. Met ADL op bed. Komen er 2 dochters binnen die 2 weken geleden op vakantie zijn geweest. Ze gingen samen de keuken in en riepen we houden afstand hoor, even later liepen ze toch de kamer in waar wij bezig waren met de verzorging.
  Je kijkt en zegt niet veel behalve tegen elkaar, we moeten hier zo snel mogelijk weg, handen wassen kan niet, want zij hebben water getapt. Dan maar buiten handen ontsmetten.
  Er is veel onrust bij de medewerkers soms ben je in die week bij een cliënt geweest en hoor je een paar dagen later dat de cliënt is opgehaald door de ambulance zij dragen witte pakken. De schrik slaat toe.
  Of een cliënt komt weer thuis na isolatie, en er was geen sprake van het Coronavirus. Krijg je nadat iedereen weer onbeschermd binnen is geweest dhr. heeft toch Corona foutje van ziekenhuis of mis communicatie ?
  Wij ik maken ons zorgen.

 4. Wat ben ik blij met een werkgever die duidelijk aangeeft alleen op een verantwoorde manier zorg te verlenen, dus beschermd, en anders geen zorg te verlenen. Hoe triest ook voor de klant, dit moet niet ten koste gaan van zorgverleners die nu zo hard nodig zijn.

 5. Onverantwoordelijk van deze organisaties als dat zo is.

  Vraag me ook af dat indien vrijwilligers zich melden als ondersteuners i.v.m. coronacrisis, dezen niet ingezet worden om het structureel tekort aan verpleegkundigen op te vullen. Thuiszorgorganisaties zijn immers commerciële instellingen die winst willen maken.
  Hoe zit dat eigenlijk?

 6. Wij werken in de thuiszorg ook niet met beschermende kleding etc., tenzij je verkouden bent of hoest (zonder koorts) of je cliënt heeft verdachte klachten. Helaas zijn de beschikbare mondkapjes nog dunner dat toiletpapier…. Verder gelden uiteraard strikte richtlijnen….

 7. Heel goed dat hier aandacht aan eerst besteed. Maar ik werk on het ziekenhuis op een afdeling. Wij werken ook zonder beschermende maatregelen. 9 uur per dag staan wij naast de patient, hangen over hem heen, omdat we de patiënt moeten wassen of verschonen. Het is toch te verschrikkelijk dat wij als verpleegkundigen (allen) wel MOETEN werken, maar geen bescherming krijgen.

 8. Als het daadwerkelijk zo is, dat werkgevers voor .hun personeel geen beschermende maatregelen treffen, dan schenden zij hun zorgplicht.
  Zij zijn daarmee in overtreding en kunnen aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen van “ gezondheidsletsel” bij hun medewerk(st) ers.
  In het uiterste geval kunnen werknemers/werkneemsters de werkopdracht weigeren.zie arbobesluit art 4.1, geval de omstandigheden zodanig zijn, dat in redelijkheid geen uitvoering aan de opdracht kan worden gegeven, bv t.g.v. Bewuste gevaarzetting door de werkgever.

 9. De thuiszorg komt bij mijn moeder van 94 zonder beschermingsmiddelen,
  Zelf is ze al weken het huis niet uit geweest.
  De huishoudelijke hulp is afgezegd, dus wij als fam.willen wel inspringen maar zijn inmiddels ook boven de 60 en zelf heb ik een longziekte.en woon 150 km weg.
  Ben bang dat mijn moeder door de thuiszorg Wordt aangestoken

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.