Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties22

NU’91: verpleegkundige beslist zelf over griepprik

Vakbond NU’91 vindt dat verpleegkundigen en verzorgenden vanuit hun vakkennis en ervaring zelf moeten beslissen of zij wel of geen griepvaccinatie nemen. Volgens de vakbond zullen verpleegkundigen en verzorgenden in die afweging de veiligheid van hun patiënten zeker meenemen.
NU’91: verpleegkundige beslist zelf over griepprik

Dat schrijft de beroepsorganisatie van verpleging en verzorging op haar website in een reactie op het artikel in Nursing oktober waarin drie wetenschappers stellen dat de griepvaccinatie nu eenmaal bij het vak hoort. ‘Als verpleegkundige heb je nauw contact met de patiënt en daarom is het belangrijk om gevaccineerd te zijn. Daar moet je niet over zeuren, dat is onderdeel van de beroepsethiek’, zegt dr. Luc Bonneux in Nursing.

Vakkennis en ervaring
NU’91 vindt de opmerkingen van de wetenschappers van weinig respect getuigen voor de beroepsgroep. ‘Door deze stelling wordt de sfeer gecreëerd dat verpleegkundigen en verzorgenden die na zorgvuldige overwegingen besluiten zich niet te laten vaccineren niet professioneel zijn’, staat op de website van NU’91. ‘Juist verpleegkundigen en verzorgenden kunnen vanuit hun vakkennis en ervaring heel goed zelf beslissen of een griepvaccinatie voor hen wenselijk is.’

Gezondheidsschade voorkomen
Beroepsvereniging V&VN vindt dat iedere individuele verpleegkundige een eigen afweging moet maken. Wel adviseren zij verpleegkundigen al jaren om de griepvaccinatie te nemen, met name degenen die met kwetsbare patiëntengroepen werken. ‘Jaarlijks overlijden tussen de 800 en 1000 kwetsbare ouderen aan de seizoensgriep. Iedere verpleegkundige of verzorgende die meehelpt om dit risico te verminderen door zich te laten vaccineren, helpt mee om gezondheidsschade te voorkomen. V&VN volgt hiermee het advies van gerenommeerde organisaties: de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, de Gezondheidsraad en het RIVM’, zegt Monique Roedoe, woordvoerster van V&VN in Nursing oktober.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

22 REACTIES

 1. Nou, ik heb de griepprik gehaald, maar toch de griep gekregen! Ik ben een week thuis gebleven omdat ik me beroerd voelde maar ook omdat ik anders de clienten zou besmetten!
  Ik vraag me af of die griepprik wel zin heeft! Het schijnt dat Vlierbessen jam ook de griep tegen gaat omdat daar bepaalde vitamine inzitten die de weerstand verhogen.
  Maar ook gezond eten, bewegen in de buitenlucht en voldoende rust zorgen ervoor dat je weerstand ook beter wordt! Ik weet nog niet of ik volgend jaar weer de griepspuit ga halen omdat ik nu ook gewoon toch de griep heb gekregen!

 2. Lees alle reacties
 3. Als ik zou mogen prioriteren zou voor mij de handhygiene voorop staan..
  Ik heb begrepen dat dit 400-600 doden per jaar kost.
  Daar zullen die zwakke ouderen ook bij zijn meegerekend denk ik.
  Los daar van het onstaan van complicaties, langer verblijf en behandeling in de ziekenhuizn etc. en mogelijk blijvende handicaps
  Het merkwaardige van besmettingspreventie is dat het omgekeerd ook werkt.
  Is je omgeving immuun dan loopje minder kans op besmetting.
  Onderzoek bij zeer kwetsbare ouderen is altijd wat speculatief.
  Hoeveel zouden er zijn overleden zonder ingreep(op 80-95 jarige leeftijd..)Controlegroepprobleem.

 4. Marianne verliest uit het voog dat een verkoudheid (snotteren) wel wat anders dan influenza (flinke koorts, hoesten, spierpijn).
  Verder gaat vaccinatie over preventie van een reëel gevaar op overlijden.
  Kijk, als in een huis alle deuren en het dak ontbreken, dan heeft het dichten van kieren bij ramen niet zoveel zin. Maar daar kan je deze situatie niet mee vergelijken.
  Verder is het niet ter zake wie er verdient aan zo’n vaccin (hoeveel valt er trouwens te verdienen aan iets waarvan de kostprijs 4 euro is?). Degene die er belang bij hebben (in de zin van vermindering van sterftekans) zijn de oude en zwakke patiënten.

 5. Saillant detail van Peter:
  (**)Los van het feit dat wij onze handen steeds desinfecteren etc etc.(**)
  Was het maar waar! Het is al; jaren bekend dat men het in de zorg ook al niet zo nauw neemt met hygiëne. Dat bleek op 21 sept. j.l. weer:
  ZEMBLA – ‘Vieze ziekenhuizen deel 2′ vrijdag 21 september om 21.20 uur bij de VARA op Nederland 2
  Artsen en verpleegkundigen durven elkaar niet aan te spreken op fouten of ernstige overtredingen van hygiëneprotocollen in
  ziekenhuizen. En dat terwijl de ziekenhuizen zeggen dat ‘de open cultuur’ een belangrijk speerpunt is. Met verborgen camerabeelden laat ZEMBLA zien dat regels voor handhygiëne op grote schaal worden overtreden. Artsen en verpleegkundigen dragen ringen, horloges, armbanden en piercings terwijl dat ten strengste verboden is. Met het dragen van sieraden kunnen levensbedreigende bacteriën worden overgedragen aan patiënten.
  Is het in de zorgcentra en verpleeghuizen veel anders?
  Het is zoals in de uitzending van Zembla ook werd gezegd: als in de luchtvaart het veiligheidsprotocol maar voor 80% uitgevoerd wordt, vallen er ontslagen en een zorginstelling die 80% haalt de hemel in geprezen. Waar zijn we dan helemaal mee bezig? Hoe lang worden in de zorg de schouders nog opgehaald met: ‘Nee, het mag eigenlijk niet, maar ja’?
  Als dan óók nog blijkt dat in de gezondheidszorg maar weinigen gevaccineerd zijn tegen griep, omdat er nogal wat schort aan de kennis van zaken bij zorgverleners, zeg ik -als patiënt- van harte:’Het zal me worst wezen wat met name artsen en verpleegkundigen persoonlijk vinden op basis van welke (drog)redenatie dan ook. Elke onnodige infectie is er een teveel. Punt.’

 6. Of je nou wel of niet de griepprik gaat halen, feit is dat je altijd nog zelf mag beslissen. De een heeft er belang bij dat er zoveel mogelijk vaccinaties worden gezet de ander niet. Wie spreekt de waarheid? Ik weet het niet.
  Ondanks dat wij als beroepsgroep te weinig doen aan hygiënevoorschriften, word het mij niet in dank afgenomen als ik snip verkouden en mezelf niet echt lekker voelend, mezelf ziek meld. Ondanks dat ik op dat moment ook aan de gezondheid denk van de patiënten die ik die dag moet verzorgen, moet ik toch gewoon komen opdraven.
  Besmettingsgevaar? Nee, niet echt belangrijk op dat moment.
  Wij hebben dus als verpleegkundige niet alleen de taak om aan de gezondheid van de patiënten te denken. Het mes snijdt altijd aan twee kanten. Ook op momenten dat er andere gezondheidsklachten zijn dan alleen maar een zogenaamde griep, moet er ruimte zijn om jezelf ziek te melden.

 7. Ik denk dat heel veel mensen, ook verpleegkundigen niet weten hoe het zit met influenza. Het is niet goed na te gaan wat de kans is op influenza (een nare longziekte), dus niet ‘een griepje’ die de mensen gemiddeld twee- tot driemaal per jaar krijgen.De schatting lopen uiteen van eenmaal per 10 jaar tot eenmaal per 20 jaar.
  Wie influenza krijgt is al besmettelijk voor de verschijnselenm zich voordoen. Ergens tussen de helft en een kwart van de mensen die influenza krijgen, hebben zelfs helemaal geen symptomen. Maar die zijn wel besmettelijk.
  Bij ouderen is het vaak zo dat ze niet meer immuun worden van de griepprik. Bij 80plussers wordt zelfs maar ongeveer een kwart immuun. Dus al hebben alle patiënten in een verpleeghuis een griepprik gehad, dan is toch een aanzienlijk aantal niet beschermd. Ik denk (maar als iemand het beter weet, moet-ie het maar zeggen) dat de personen waarvan het immuunsysteem niet meer reageert op zo’n prik, heel erg ziek zullen worden als ze de ziekte krijgen, en wel om dezelfde reden (hun immuunsysteem werkt niet meer zo goed).
  Werkt de griepprik eigenlijk wel? Ja, bij gezonde niet te oude personen wordt de kans om influenza te krijgen gehalveerd als het tegen zit, en tot een kwart teruggebracht als het mee zit.
  Waarom geen absolute bescherming? Helaas valt niet goed te voorspellen hoe de influenzavirussen zich ontwikkelen. Er zitten in de prik maar 3 soorten verwerkt. Je kunt altijd een variant krijgen die niet in de prik zit, of die daar door mutatie alweer teveel van afwijkt.
  De cijfers zijn niet zo duidelijk, maar wie niet vaccineert heeft een kans van rond 1% dat die het komende seizoen besmettelijk is.
  Is dat nou erg? Gezonde niet te oude volwassenen hebben weinig nadeel van een weekje hoge koorts en hoesten. Maar ongeveer de helft van de patiënten die in een ziekenhuis griep krijgen gaat daaraan dood.
  Afgelopen september verscheen een artikel over een proef met twee Engelse verpleeghuizen. In het ene verpleeghuis was reclame gemaakt voor vaccinatie, in het andere niet. Na afloop konden de onderzoekers uitrekenen dat per acht vaccinaties één griepdode was voorkomen.
  Hoe kan dat als de influenzakans zo klein is? Wel de verplegenden hebben natuurlijk niet met één patiënt contact. Wie besmettelijk is kan heel makkelijk anderen aansteken. En gemoemde 1% is maar een grove schatting. Het kan ook wel eens 2% zijn.
  De kindervaccinaties beschermen tegen nog veel lagere kansen op sterfte en invaliditeit dan de rond 1% die ik hierboven geschat heb.
  De verpleegkundigen die weifelen, zouden zich eens moeten voorstellen wat ze moeten zeggen tegen een patiënt of familielid van een patiënt die ze het bovenstaande voorlegt en die ze vraagt waarom ze zich niet laten vaccineren. ‘Tja meneer, mijn lijf vind ik belangrijker dan een kans van 1% dat u voortijdig aan griep doodgaat.’

 8. @ mia en imca Hulde !!
  @ Bram; je mag die van mij wel hebben…
  Bezoek wordt ook niet ingeënt en die mogen ook al snotterend naar binnen… Schei toch uit dat dit onder de beroepsethiek valt. Het is nooit bewezen dat cliënten/patiënten in de zorg die overleden aan de griep aangestoken zijn door de werknemers… Los van het feit dat wij onze handen steeds desinfecteren etc etc.
  Zelfbeschikkingsrecht staat voorop !!

 9. Mia & B: bij veel patiënten werkt de griepprik niet of niet goed. En de risicogroepen kennen al een hoge vaccinatiegraad. De vakbonden gaan aan één aspect voorbij, nl. dat in een groot deel van de gevallen niet vanuit (beroeps)inhoudelijke kennis of kennis van logica wordt gereageerd. Dat klinkt wellicht hautain, maar een korte blik in de reacties op de artikelen al hier en elders leert ons daarover genoeg. Zo horen we vaak dat je er ziek van wordt, hetgeen je niet waar is. Of het argument dat je een reden om je niet te laten vaccineren ‘vanwege’ de integriteit van het lichaam is. Dat is een grondrecht, geen reden voor deze of gene stap. Dat is zoiets als zeggen dat je geen slagroom eet omdat dat de integriteit van je lichaam zou schaden.

 10. Mia & B: bij veel patiënten werkt de griepprik niet of niet goed. En de risicogroepen kennen al een hoge vaccinatiegraad. De vakbonden gaan aan één aspect voorbij, nl. dat in een groot deel van de gevallen niet vanuit (beroeps)inhoudelijke kennis of kennis van logica wordt gereageerd. Dat klinkt wellicht hautain, maar een korte blik in de reacties op de artikelen al hier en elders leert ons daarover genoeg. Zo horen we vaak dat je er ziek van wordt, hetgeen je niet waar is. Of het argument dat je een reden om je niet te laten vaccineren ->vanwegereden

 11. Met alle respect voor ieder expertise … Maar als er een commercieel circus rondom vaccinaties wordt gebouwd, en als er paniekvoetbal ontstaat (zoals bij de Mexicaanse griep vorig jaar) getuigt dat van weinig ethiek. Het blijkt: niemand heeft de waarheid in pacht, ook de experts niet.

 12. Aangezien een hoog percentage van de kwetsbare ouderen en chronisch zieken zelf een griepinjectie ontvangen en hun omgeving (familie e.d.) niet vraag ik me af wat het nut is mbt besmettingsgevaar.Als ik snipverkouden ben moet ik toch ook blijven werken ,en dan is het ineens niet erg meer dat ik snotterend boven de klient hang.Bovendien kun je alsnog griep krijgen ,maar dan een paar dagen korter met minder kans op complicaties (prettig voor de baas ,dat wel).Een gezond mens heeft voldoende weerstand opgebouwd.Heb me toen met die Mexicaanse griephype laten inenten ,de 2de toen alles al voorbij was .Dat gebeurd me niet weer.Er zijn zoveel virussen en er glipt er altijd wel 1 tussendoor die toevallig niet in de prik zit.Bovendien is de werking bij ouderen al helemaal niet zeker,en zelf wil ik liever geen injectie als het niet strikt noodzakelijk is en bewijsbaar nodig.Ik werk in de thuiszorg,dus zie geen reden om die prik te halen.Nog nooit geen echte griep gehad in al die jaren dat ik in de verzorging werk.

 13. N.a.v. de reactie van NU ’91 van 11 oktober j.l. op het stuk van 5 oktober j.l. in nursing wil ik graag als deskundige infectiepreventie reageren.
  Zoals in het stuk ‘grieprik hoort nu eenmaal bij je vak’ wordt verwoord kan ik volledig onderschrijven.
  Een aantal reacties van lezers zijn soms van dien aard dat men niet weet waar men het over heeft maar is ingegeven door emotie, hype, indianenverhalen of noem maar op. Nu ’91 doet er nog even een schepje bovenop. Blijkbaar zijn er ineens enorm veel experts op het terrein van infectiepreventie. Ik zou zeggen schoenmaker blijft vooral bij je leest en neem eens iets aan van mensen die er voor doorgeleerd hebben.
  Uiteindelijk is griepvaccinatie wel op vrijwillige basis maar realiseer je wel dat de aanbeveling niet is om de verpleegkundige een week met griep thuis te willen ontzeggen maar dat we dit doen in het belang van patiëntveiligheid om de kwetsbare patiënt te beschermen. Wel degelijk beroepsethiek.

 14. Natuurlijk beslist de verpleegkundige zelf! De integriteit van het lichaam geldt immers ook voor werknemers in de zorg. Daar komt bij dat de werkgevers soms door krokodillentranen het zicht een beetje verliezen. Ik mag nl gerust snotterend en niezend, hoestend en proestend mijn dienst doen, want daar schijnen met name kwetsbare patënten immuun voor te zijn. Een wonder!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.