Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Obesitas-team voor zwaarlijvige kinderen

Maastricht UMC+ heeft een obesitas-team opgericht. Dit is een team van professionals die kinderen en jongvolwassenen gedurende jaren op weg helpen naar een gezondere leefstijl.
voetbalkindjes

Kinderen die voor het programma in aanmerking komen worden 24 uur opgenomen. Tijdens die opname worden ze uitgebreid gescreend op gezondheidsrisico’s en co-morbiditeit. Vervolgens worden de resultaten van die screening in een groep experts (bestaande uit een kinderarts-endocrinoloog, een kinderarts maag-, darm- leverziekten, een kinder-intensivist , een pulmonoloog, een psycholoog en een diëtiste) besproken en komt er een zorg-op-maatplan. Vastgestelde aandoeningen worden behandeld en een kinderarts en een verpleegkundig coach helpen het kind en de ouders vervolgens bij een gezondere leefstijl.Ook is er voor de kinderen en hun ouders een psychologisch traject dat in samenwerking met de Riagg en PRIMA-psychologen wordt opgezet en uitgevoerd.

Uniek
Het programma van opnemen, screenen en langdurige ambulante begeleiding geven is uniek in Nederland. Het Maastrichtse obesitasteam sluit aan bij de zorgstandaard voor overgewicht en obesitas van het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON). “We gaan in feite nog een stapje verder dan wat de zorgstandaard voorschrijft”, vertelt kinderarts Anita Vreugdenhil. “Noem onze aanpak maar zorgstandaard-plus. Wij willen spin in het web zijn. Een zorgketen vormen samen met Jeugdgezondheidszorg, regionale GGD, huisartsen, artsen in perifere ziekenhuizen, Riagg en GGZ.”

 

Ondersteuning
Het obesitas-team van het Maastricht UMC+ heet COACH (Center of Obese Adolescents and Childrens Healthcare). Het team wordt al naar gelang de behoefte uitgebreid met specialisten als een sociaal kinderarts, een kindercardioloog en een kindernefroloog. Ook is er een maag-, darm- en leverarts betrokken bij het team dat de begeleiding ondersteunt nadat de volwassen leeftijd bereikt is.

 

Bron: Maastricht UMC+

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.