Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Onderhandelingen cao ziekenhuizen gestart: NVZ doet geen loonbod

De eerste onderhandelingsronde voor een nieuwe cao ziekenhuizen is achter de rug. Werkgevers (NVZ) en werknemersorganisaties (vakbonden NU’91, FNV, CNV) wisselden voor het eerst officieel hun voorstellen uit.
cao
iStock

Voor de NVZ staan onder meer duurzame inzetbaarheid, terugdringen van werkdruk en werkplezier op de agenda. Waarom zeggen de werkgevers niets over de beloning? ‘Uiteraard willen we onze verpleegkundigen een goede beloning geven. Dat noemen wij marktconform. De bonden leggen in het begin vaak de nadruk op een percentage. Dat is een makkelijke boodschap,’ reageert een NVZ-woordvoerder. ‘Wij hebben (nog) geen percentage omdat beloning niet alleen om geld gaat. Cao-onderhandelingen zijn niet makkelijk en het resultaat van onderhandelingen is vrijwel nooit te vertalen in een loonbod alleen. Zeker niet in een tijd waarbij ziekenhuiswerkgevers moeten uitgaan van krimp zoals in het Hoofdlijnenakkoord is vastgelegd.’
De werkgevers willen een aantrekkelijke werkplek bieden en daarmee verpleegkundigen behouden voor de instellingen. Daarmee onderschrijft de NVZ dat de ‘achterdeur’ dicht moet.

NU’91: Beter loon en meer ORT

NU’91 DE BOND wil naar aanleiding van een enquête onder haar leden vooral inzetten op een beter loon en meer onregelmatigheidstoeslag. ‘Enkel een marktconforme loonsverhoging is niet genoeg’, aldus de bond.  Een ander belangrijk punt is waardering van flexibiliteit in de roosters, en het terugdringen van werk- en roosterdruk. NU’91 licht toe: ‘Veel medewerkers in de ziekenhuizen moeten extra werken buiten het rooster om en ervaren veel druk van oproepen op vrije dagen en tijdens de vele bereikbaarheidsdiensten. Deze voortdurende beschikbaarheid voor het werk geeft veel stress, wat leidt tot ziekteverzuim en uitstroom. In plaats van incidenteel overwerk, zoals in de cao bedoeld, is structureel meer werken (wat zwaarder is) de norm geworden zonder dat daar een vergoeding tegenover staat.

CNV: beter loon en rooster

Ook CNV Zorg & Welzijn gaat zich tijdens de komende onderhandelingen inzetten voor verbetering van het salaris en van de roosters voor werknemers. Joost Veldt, cao-onderhandelaar namens het CNV, is daar duidelijk over: ‘We hebben veel reacties gehad van werknemers in de sector. Zij vragen om echte aandacht voor personeel. Voor het behoud van personeel is het cruciaal dat zij waardering krijgen, in financiële zin, maar ook in de vorm van aandacht voor hun wensen ten aanzien van roosters, scholing en duurzame inzetbaarheid.’

FNV: loonsverhoging 5 procent

Vakbond FNV heeft al eerder aangegeven een loonsverhoging te willen van 5 procent voor de medewerkers in de ziekenhuizen. ‘Het is een flinke looneis, maar de stijgende inflatie en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt maken dat zo’n hoge looneis gerechtvaardigd is,’ aldus bestuurder Elise Merlijn. Andere zaken waar FNV aan hecht zijn – net als NU’91 – meer onregelmatigheidstoeslag (ort), meer reiskostenvergoeding en een hogere vergoeding voor stagiairs.
Eerder liet FNV weten onaangenaam verrast te zijn door de voorstellen van de NVZ.  ‘Niks loonbod en verder vooral verslechteringen. Ze hebben het over “een marktconforme beloning”, wat dat ook mag zijn.’ FNV verwacht dan ook dat het de kant opgaat van de onderhandelingen over de cao UMC’s, vorig jaar. Die kwam er pas na lang onderhandelen en acties van de medewerkers en de vakbonden.

Op 1 april gaan de onderhandelingen verder.

 

3 REACTIES

  1. Helemaal mee eens met de bovenstaande reacties. In sommige delen van de VS zitten alle verpleegkundigen zonder specialisatie in dezelfde schaal als de fysio en ergo’s. Dit is de plek die de verpleegkundigen toekomt. Dit geldt voor inservice, mbo en hbo verpleegkundigen die al jaren het het ziekenhuis draaiende hebben gehouden.

  2. Lees alle reacties
  3. Ben het met Ellen Poelman eens. Juist bij de acties voor een CAO UMC is het voor de verpleegkundigen en verzorgenden fout gegaan door de andere werknemers, die de grote werkdruk en onregelmatigheid niet zo gevoeld hebben. Uiteindelijk zijn we er als verpleegkundigen en verzorgenden niet goed uitgekomen met die CAO, dus aan jullie om het beter te doen.
    En pas op voor Elise Merlijn. Ze roept veel, maar heeft een verborgen agenda met de werkgevers!

  4. Ik pleit voor een afzonderlijke schaal voor verpleegkundigen en verzorgenden. Daar zit met name het tekort en de werkdruk. In verhouding met een aantal andere functies mogen zij meer loonsverhoging ontvangen. Of structureel een schaal hoger inschalen? Dan stijgt het loon sowieso . Want met een algemene loonsverhoging profiteert iedereens. Ook de functies die al goed ingeschaald zijn. En 5% van het loon van FWG 30 of 5% van FWG 70…..
    Zelf heb ik de functie van manager maar ik vind het geheel te rechtvaardigen als de V&V lonen meer stijgen dan die van andere functies.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.