Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Onderscheid tussen mbo- en hbo-verpleegkundige moet duidelijker’

Verpleegkundigen met een hbo-opleiding doen vaak hetzelfde werk als mbo-opgeleide collega's. Dat leidt tot een gebrek aan uitdaging in het werk, één van de belangrijkste redenen om te vertrekken uit de zorg. Dit is een van de bevindingen van onderzoek van het Nivel.
198_ANP Lex van Lieshout

Het Nivel geeft een aantal aanbevelingen om werken in de zorg aantrekkelijker te maken. Zo adviseert ze om zowel in de praktijk als in het beleid een duidelijker onderscheid te maken tussen hbo- en mbo-opgeleide verpleegkundigen. In het algemeen is de aanbeveling om ervoor te zorgen dat functies voor verzorgenden en verpleegkundigen aansluiten bij de gevolgde opleiding en dat er voldoende loopbaanmogelijkheden zijn. Dit helpt volgens het Nivel om verpleegkundigen aan te trekken of te behouden voor de zorg.

Taakverschuiving
De toekomst vraagt volgens het Nivel om deskundige en flexibele verpleegkundigen en verzorgenden. Want meer mensen zullen meerdere chronische ziekten hebben, patiënten worden mondiger, er vindt een taakverschuiving plaats van artsen naar verpleegkundigen en er komen steeds meer technologische mogelijkheden. De verpleegkundigen en verzorgenden moeten volgens het Nivel in de toekomst beschikken over vaardigheden op het gebied van communicatie en empowerment. Dit omdat ze een grotere rol krijgen bij preventie, het bevorderen van een gezonde leefstijl en ondersteuning van zelfmanagement.

Technologische innovaties
Daarnaast kan het werk voor verpleegkundigen en verzorgenden efficiënter worden gemaakt met bijvoorbeeld technologische innovaties als domotica, e-health en zorg op afstand. Uit onderzoek is gebleken dat verpleegkundigen en verzorgenden openstaan voor dit soort technologie, mits het bijdraagt aan de kwaliteit van zorg.

 

Het Nivel voerde het onderzoek uit in opdracht van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland. Hiervoor analyseerden de onderzoekers recente onderzoeken en publicaties die betrekking hebben op de toekomstige vraag naar en aanbod van verpleging en verzorging in Nederland.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: Nivel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.