Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Meer aandacht nodig voor ondervoeding bij ouderen’

Ondanks de toegenomen aandacht voor ondervoeding bij ouderen, blijft dit een serieus probleem. Dat schrijven KBO-PCOB en NPCF aan de Tweede Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Ondervoeding bij ouderen
Meer kennis van voeding bij ouderen én bij zorgverleners kan ondervoeding helpen voorkomen.

De Kamercommissie houdt aanstaande donderdag een rondetafelgesprek over ondervoeding bij ouderen. In hun brief doen de seniorenorganisatie KBO-PCOB en patiëntenfederatie NPCF voorstellen om ondervoeding nog beter aan te kunnen pakken. Zo pleiten zij voor meer kennisdeling tussen zorgverleners onderling en tussen hen en mantelzorgers. Ook vinden zij dat er in zorgopleidingen meer aandacht moet zijn voor het herkennen en voorkomen van ondervoeding bij ouderen. Het herkennen van ondervoeding bij ouderen is lastiger dan veel verpleegkundigen denken. Lees in dit premium artikel waar je op moet letten.

Kennis

‘Er gebeurt al veel op het gebied van samen eten en gezond eten, zoals sociale restaurants, de Taskforce ‘Gezond eten met ouderen’, maaltijdservices en ict-applicaties. Het is van belang de aandacht nu te richten op de hoe-vragen. Hoe vergroten we de kennis en gezondheidsvaardigheden? Hoe stimuleren we ouderen tot behoud van spiermassa en –kracht door voldoende inname van eiwitten, vitaminen en mineralen? En vooral: hoe bereiken wij de ouderen?’, staat in de brief te lezen. Zorgverleners kunnen volgens KBO-PCOB en NPCF een grote bijdrage leveren aan die kennisvergroting bij ouderen en hun naasten. Nursing zette vorig jaar praktische tips op een rijtje.

BTW-tarief

Ook de politiek kan veel betekenen, menen de briefschrijvers. KBO-PCOB en NPCF willen dat alle zorgverzekeraars programmatische eerstelijnszorg voor ouderen met verschillende aandoeningen inkopen, en dat het verhoogde btw-tarief wordt teruggedraaid zodat ook ouderen met een kleine portemonnee gezond kunnen blijven eten.

Lees ook: Nieuwe richtlijn Ondervoeding nu ook gericht op verpleegkundigen

Cijfers ondervoeding

In het ziekenhuis is 15 tot 25 procent van de patiënten ondervoed. In het verpleeghuis gaat het naar schatting om 10 tot 15 procent van de cliënten; in de thuiszorg is dat 15 tot 30 procent. Van de zelfstandig wonende ouderen zonder thuiszorg is zo’n 7 procent ondervoed.

Lees ook het premium-artikel: Ondervoeding bij ouderen signaleren en voorkomen. 

1 REACTIE

  1. Prima artikel, heldere goede tips. Maar wat te doen als de zelfstandige, thuiswonende hoogbejaarde niet eet?
    Ik heb een hoogbejaarde moeder voor wie ik boodschappen doe, eten kook meeneem voor in haar vriezer. Aardappelen schil, groenten schoonmaak en alvast in de pan doe etc. Vraag ik de volgende dag of ze lekker gegeten heeft, krijg ik als antwoord dat ze maar een instant soep heeft gegeten. En dit niet 1 keer maar vrijwel dagelijks… ik word er moedeloos van. De diëtiste ingeschakeld en die constateerde ondervoeding bij mijn moeder, tja.
    Ik heb alle tips al geprobeerd 😉 en nu heb ik het DOC team toch maar ingeschakeld.
    Ik heb een achtergrond als verpleegkundige maar als het om familie gaat is het tóch een ander verhaal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.