Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ondervoeding in de wijk: screen jij al?

Bij thuiswonende ouderen komt ondervoeding veel voor, blijkt uit een groot Europees onderzoek. Screenen op ondervoeding gebeurt in de wijk echter niet standaard. Wat kun je doen?
ondervoeding
Foto: ANP XTRA ROOS KOOLE

De Malnutrition in the Elderly Knowledge Hub (MaNuEL) bekeek de risico’s op ondervoeding en voedingsstatus van bijna zesduizend 65-plussers uit zeven landen. In totaal deden er 22 onderzoeksgroepen mee. Bekend was al dat ouderen in het verpleeghuis of ziekenhuis een groot risico lopen op ondervoeding en/of vaak ondervoed zijn, maar nu blijkt dat bij veel thuiswonende ouderen ook het geval. Volgens de coördinator van het onderzoek woont in Europa 95 procent van de ouderen thuis, en daarvan is vijf tot tien procent ondervoed.

Tips

De onderzoekers bekeken onder andere welke screeningsinstrumenten voor ondervoeding het beste toepasbaar zijn in welke zorgsettings. Voor de verpleeghuissector is dat de SNAQ RC, voor het ziekenhuis de MNA Short-Form en de MST. Maar hoe signaleer je nu het risico op ondervoeding of bestaande ondervoeding in de thuiszorg? Tips gebaseerd op de onderzoeksresultaten en eerder verschenen artikelen:

1. Niet of te weinig eten blijkt in de thuissituatie een belangrijke oorzaak van ondervoeding. Maar ook een te hoog energieverbruik door bijvoorbeeld ziekte, of een slechte opname van voedingsstoffen door darmaandoeningen zijn boosdoeners.

Hoe staat het met jouw kennis over voeding en voedingsondersteuning? Lees hier negen lezersvragen en antwoorden van twee diëtisten.

2. Breng daarom gestructureerd in kaart welke risicofactoren en/of onderliggende oorzaken er kunnen zijn, zo adviseren de onderzoekers. Zij raden het model DoMAP (zie pagina 7) aan: dit model geeft systematisch, in drie niveaus, aan welke oorzaken er kunnen spelen en hoe die elkaar beïnvloeden. Ook geeft de DoMAP aan hoe urgent bepaalde problemen zijn en wanneer je bij de arts aan de bel moet trekken. Zo moeten volgens de onderzoekers alarmbellen afgaan als bij een oudere één of meer factoren uit het ‘tweede niveau’ spelen, zoals ontstekingen, diarree of kauw- en slikproblemen.

3. De screenlingslijst DETERMINE is volgens de onderzoekers bijzonder geschikt voor de thuiszorg. Deze is in Nederland nog niet erg gangbaar. De Stuurgroep Ondervoeding adviseert voor zelfstandig wonende ouderen de SNAQ65+.

4. Neem het risico op ondervoeding op in het zorgplan.

Maaltijdondersteuning
Op bestaande ondervoeding kun je indiceren, maar hoe krijg je kosten voor maaltijdondersteuning rond bij het risico op ondervoeding? Uit een rondvraag van De Monitor onder wijkverpleegkundigen blijkt dat zij hier creatief mee omgaan: ze proberen de kosten toch vergoed te krijgen vanuit de verzekering of gemeente, of koppelen een zorgmoment aan een maaltijdmoment zodat zij zelf kunnen bijspringen.

1 REACTIE

  1. Zodra een client in zorg komt bij ons wijkteam gaan wij altijd kijken naar het voedingspatroon. Waarom iemand niet goed eet of waarom op die manier. Soms zijn het voedingspatronen van jaren te weinig eten en niet de juiste voedingstoffen binnen krijgen. Dat verander je bij een ouder mens van 80 niet altijd makkelijk. Ook zijn er cliënten die per week zeer weinig geld te besteden hebben. Bij ons in de wijk wordt er altijd al veel aandacht aan gegeven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.