Onderzoek: ‘Geen bewijs voor verband tussen nachtdienst en borstkanker’

Een cohortstudie onder 113.700 vrouwen in het Verenigd Koninkrijk heeft geen bewijs gevonden voor een verband tussen het draaien van nachtdiensten en borstkanker.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
In Nederland loopt nog steeds de Nightingale Studie, een onderzoek naar de gezondheidsrisico's van het vak van verpleegkundige. (Foto Getty Images)

De onderzoekers, verbonden aan het Institute of Cancer Research in Londen, volgden de vrouwen tien jaar lang, van 2004 tot 2013. Ze wilden weten of nachtwerk verrichten het risico op borstkanker verhoogt. Sommige eerdere studies gaven aanwijzingen voor een verband tussen nachtwerk en borstkanker. Het draaien van nachtdiensten zou, door de blootstelling aan nachtelijk kunstmatig licht, de biologische klok en de productie van melatonine ontregelen en daardoor de kans op borstkanker verhogen. De Gezondheidsraad concludeerde in 2017 echter, op basis van al het toen beschikbare bewijs, dat het onderzoek naar dit verband niet eenduidig is. Van de cohortstudie

0
4091

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.