Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Onderzoek naar bijwerkingen vaccin Mexicaanse griep

In Nederland zijn twee kinderen getroffen door de ziekte narcolepsie nadat zij waren ingeënt met het griepvaccin Pandemrix. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is er een mogelijk verband tussen het vaccin en de slaapziekte.
Onderzoek naar bijwerkingen vaccin Mexicaanse griep

Eerder deze week bleek uit Fins onderzoek dat er een link zou zijn tussen de zeldzame slaapziekte nacrolepsie en het Mexicaanse griep vaccin, waar het middel Pandemrix inzit. De ziekte zou bij ongeveer zestig kinderen uit Finland en Zweden zijn aangetroffen, zo meldt de Volkskrant. Al deze meldingen worden nu onderzocht, onder andere door de Europese registratieautoriteiten, waaronder ook het CBG, en het Europese centrum voor infectieziektebestrijding (ECDC).

Seizoensgriep
In Nederland is Pandemrix in 2009 bij het bestrijden van de Mexicaanse griep gebruikt samen met een ander vaccin, Focetria. Pandemrix staat alleen geregistreerd voor gebruik tijdens een pandemie. Daarom is het vaccin in 2010 niet gebruikt voor vaccinatie tegen de seizoensgriep en wordt het ook in 2011 niet gebruikt voor de jaarlijkse vaccinatie tegen de seizoensgriep.

Slaapziekte
Narcolepsie is een uiterst zeldzame ziekte die jaarlijks bij 1 op 100.000 mensen wordt geconstateerd. Het bekendste kenmerk van narcolepsie is een overweldigende behoefte om tijdens de dag te slapen, zelfs na voldoende nachtrust.

College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, Volkskrant
Door: redactie Nursing

3 REACTIES

 1. Niet alleen in Finland en Zweden en Nederland… Maar ook in IJsland, Noorwegen, Duitsland, Frankrijk en Nederland hebben kinderen, jongeren en volwassenen, de ziekte Narcolepsie gekregen door het ‘mexicaanse’ griep-vaccin!
  NL:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/8924939/__Twee_kleuters_hebben_slaapziekte__.html?sn=binnenland,buitenland
  IJland:
  http://demorgen.be/dm/nl/4352/Mexicaanse-griep/article/detail/1217321/2011/02/03/Vaccin-Mexicaanse-griep-verhoogt-kans-op-narcolepsie.dhtml
  (In Belgie zijn er dus gelukkig maar 20.000 kinderen gevaccineerd met dat vaccin…)
  Finland:
  ‘Enkele kinderen hebben zulke ernstige schade aan de hersenen opgelopen, waardoor zij niet meer naar school kunnen. Zij lijden aan symtomen als hallucinaties, persoonlijkheidsveranderingen en kataplexie.’
  Bron: http://finlandsite.nl/finlandsite/finland/cms/news.php?extend.7996
  Finland, Duitsland, Noorwegen, Zweden, Frankrijk:
  http://www.euroclinix.net/health-news/influenza/swine-flu-vaccine-tested-sleep-disorder-fears-212.html
  Frankrijk en Finland:
  http://www.lefigaro.fr/sante/2011/02/01/01004-20110201ARTFIG00731-un-vaccin-anti-h1n1-peut-etre-lie-a-des-cas-de-narcolepsie.php
  Amerikaanse Arts over deze bijwerkingen in diverse landen:
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/09/10/swine-flu-vaccine-may-have-caused-narcolepsy.aspx

 2. Lees alle reacties
 3. Verontrustendemoeders.nl is een verzameling warhoofden. Het is ronduit belachelijk om op basis van dit bericht te verkondigen dat ‘andere vaccins’ gevaarlijk zouden zijn.
  Het is echter wel belangrijk om goed onderzoek te doen naar mogelijke bijwerkingen. Ook het verband met andere factoren, zoals infecties en genetische predispositie is daarbij van belang. (zie http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17310860 ) Daar wordt nu onderzoek naar gedaan in Finland. (het gaat tot dusver om ‘preliminary’ gegevens) Op dit moment is vaccinatie met Pandemrix de meest voor de hand liggende verklaring, aldus de authoriteiten. Overigens werd de vaccinatie hiermee stopgezet in Finland
  Verder is te melden dat in Ijsland, een van de drie landen waar een stijging van het aantal gevallen van narcolepsie werd geconstateerd, dit ook onder niet-gevaccineerde het geval was. De duidelijke stijging werd alleen geobserveerd in de leeftijdscategorie 4-19 jaar.
  http://www.thl.fi/en_US/web/en/pressrelease?id=24103
  In andere landen is geen verband gevonden tussen vaccinatie en narcolepsie. Onder 31.000.000 vaccinaties met Pandemrix in Europa werden 162 gevallen van narcolepsie geconstateerd, waarvan 70% in Zweden en Finland. (dit is voor heel Europa grofweg gelijk aan de genoemde 1:100.000, er vanuit gaande dat iedereen een dubbele dosis heeft gekregen, wat volgens mij niet het geval is) Wel hebben de scandinaviers een uitgebreid arsenaal aan middelen voor bevolkingsonderzoek.
  Heel belangrijk: bij de ‘standaard’ vaccinatie tegen H1N1 zijn geen aanwijzingen gevonden dat er een sprake is van een verhoogde kans op narcolepsie
  http://www.euro.who.int/en/what-we-do/health-topics/disease-prevention/vaccines-and-immunization/news/news/2012/02/pandemrix-vaccine-and-increased-risk-of-narcolepsy
  Als er een verband is met andere factoren, is het van belang om dit te weten te komen, zodat er gepaste actie op kan worden ondernomen, bijv. de keuze voor een ander vaccin, zoals Celvapan of Focetria. (in Finland is alleen Pandemrix gebruikt, voor zover ik kan vinden)
  http://www.who-umc.org/DynPage.aspx?id=85898

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.