Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Ook mantelzorgers moeten griepvaccinatie’

Ook mantelzorgers zouden in aanmerking moeten komen voor een vroegtijdige vaccinatie tegen de Mexicaanse Griep. Dat vindt Mezzo, belangenvereniging voor mantelzorgers en vrijwilligers.
'Ook mantelzorgers moeten griepvaccinatie'

Volgens de belangenvereniging is het van groot belang dat de ruim 2,6 miljoen  mantelzorgers die Nederland telt hun zorgtaken kunnen blijven vervullen tijdens een grieppandemie. Daarom dringt Mezzo, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg er bij minister Klink op aan alle mantelzorgers in aanmerking te laten komen voor vaccinatie.

Uitbraak
Een van de overwegingen om betaald personeel in de gezondheidszorg te vaccineren is om het continueren van de zorg zeker te stellen. Een groot deel van de zorg in de thuissituatie wordt verleend door mantelzorgers. Bij een omvangrijke uitbraak van het H1N1-virus komt deze zorg in gevaar. Mezzo adviseert daarom om alle mantelzorgers als groep in aanmerking te laten komen voor een vroegtijdige vaccinatie.

Aanbevelingen
In september wordt bekeken of de ernst van de pandemie aanleiding geeft tot bijstelling van de aanbevelingen. Dat zou een goed moment zijn om mantelzorgers alsnog als doelgroep voor de vaccinatie aan te merken.

Mezzo
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

 1. Vaccinaties? Behalve de risicogroepen de kinderen zou ik zeggen!
  Wie zijn de grote griep verspreiders? De kinderen en jongeren.
  We weten veel niet van de Mexicaanse griep, maar we weten o.a. wel dat een heel klein percentage een ernstige ziektebeeld vertoont (ca 2%). Een nog kleiner percentage overlijdt. (ca 0,2%).
  Een klein rekensommetje met mijn boerenverstand leert, dat als je 100.000 griep gevalllen hebt, je dan rekening moet houden met 2000 ziekenhuisopnames en 200 doden.
  Als je dat kunt voorkomen, lijkt me niet verkeerd !
  Overigens: waar laat je de opgenomen patienten? Ervaringen uit o.a. Nieuw Zeeland leren dat een relatief hoog percentage op de IC terecht komt.
  Als bijvoorbeeld 10% van de opgenomen patienten naar de IC moet, heb je een probleem?!
  Dus ook een praktische reden om de piek zoveel mogelijk uit de besmettingen te halen door verschillende maatregelen, o.a. vaccineren van de griepverspreiders.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.