Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook NU’91 voor cao ziekenhuizen, uitslag stemming FBZ waarschijnlijk deze week

Ook de leden van NU'91 zijn akkoord gegaan met de nieuwe cao ziekenhuizen. Leden van FNV en CNV stemden eerder al in, het standpunt van de leden van FBZ wordt waarschijnlijk deze week bekend.
Foto Arno Massee

Halverwege december sloten vakbonden en werkgevers een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao ziekenhuizen. Werkgeversorganisatie NVZ en vakbonden FNV en CNV stemden eind december al in.

Loondifferentiatie

Ongeveer 70% van de leden van NU’91 ging akkoord met het onderhandelingsresultaat. Dat is een kleinere meerderheid dan bij FNV (88%) en CNV (bijna 95%). Volgens onderhandelaar van NU’91 Abhilash Sewgobind is een mogelijke oorzaak dat de loonstijging voor ziekenhuismedewerkers vanaf schaal 55 trede 9 ‘iets gematigder’ is dan voor het andere personeel.

De meeste verpleegkundigen die onder de cao vallen krijgen over 2 jaar een salarisverhoging van 8%. Maar een ziekenhuismedewerker die nu in schaal 55 trede 10 zit krijgt over 2 jaar ongeveer 7,9% salarisverhoging. Een ziekenhuismedewerker in schaal 55 trede 11 krijgt ongeveer 7,8% salarisverhoging.

‘Zegeningen tellen’

Vakbond NU’91 heeft relatief veel verpleegkundig specialisten als leden, het zou kunnen dat sommigen vanwege deze knip tegen hebben gestemd, zegt Sewgobind. ‘Wij zijn als vakbond destijds wel akkoord gegaan met het onderhandelingsresultaat, omdat als we deze loondifferentiatie zouden afwijzen het geld waarschijnlijk gehaald zou worden bij bijvoorbeeld de onregelmatigheidstoeslag of de loondoorbetaling bij ziekte. We tellen dus onze zegeningen.’

Nog niet alle partijen zijn akkoord: de uitslag van de stemming bij vakbond FBZ volgt waarschijnlijk later deze week.

Binnenkort op Nursing.nl een artikel met de belangrijkste veranderingen voor verpleegkundigen die onder de nieuwe cao ziekenhuizen vallen.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.