Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook tijdelijke stop Janssen-vaccin, verpleegkundigen teleurgesteld

Vaccin-ontwikkelaar Janssen heeft Nederland, net als andere Europese landen, verzocht om de geleverde Janssen-vaccins nog niet in te zetten.

Dat heeft consequenties voor de mensen die gevaccineerd zouden worden met Janssen, zoals medewerkers en cliënten in de GGZ, en ziekenhuismedewerkers met direct patiëntcontact en jonger dan 60 jaar. Lees meer op de website van het ministerie van VWS: ‘Vaccin Janssen tijdelijk on hold’. 

Zodra meer bekend is over hoe Nederland zal omgaan met het Janssen-vaccin, krijgen zij ook meer duidelijkheid over hun vaccinatie.

Verpleegkundigen teleurgesteld

‘Dit is weer een tegenslag in het vaccinatiebeleid’, reageerde Michel van Erp van de enige categorale vakbond voor verpleegkundigen NU’91 gisteravond. ‘Deze vaccins zouden met spoed ingezet worden voor verpleegkundigen in de ziekenhuizen, die nog steeds voor een groot deel ongevaccineerd hun werk moeten doen. Er moet nu daadkracht worden getoond en er moet direct een besluit worden genomen om met Pfizer en Moderna zo snel mogelijk deze groepen te gaan vaccineren’, aldus Van Erp in een bericht op Skipr.nl. 

Dat is volgens hem belangrijk om de druk van de zorg af te halen. ‘Het is niet meer te doen, het water staat mensen aan de lippen. We kunnen nu niet weer met een verhaal aankomen: jullie zullen weer moeten wachten. Dat gaat ten koste van de zorg,’ vindt Van Erp.

AstraZeneca-vaccin

Vorige week werd bekend dat verpleegkundigen en ander ziekenhuispersoneel dat direct in contact staat met patiënten op korte termijn het Janssen-vaccin zou krijgen – ter vervanging van het AstraZeneca-vaccin, dat ook on hold staat. Mensen onder de 60 die al een eerste prik met het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen kunnen wel hun tweede dosis vaccin krijgen, meldde de Gezondheidsraad.

Onderzoek

Het kabinet wacht nu het onderzoek van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA af). De resultaten van dat onderzoek worden volgende week verwacht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.