Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Openheid na incident geeft meer vertrouwen in zorg

Na een calamiteit in ziekenhuis, verpleeghuis of thuiszorg zijn de patiënt en zijn naasten of nabestaanden steeds vaker betrokken bij onderzoek naar wat er is gebeurd. Dit verbetert de kwaliteit van dat onderzoek en vergroot het vertrouwen in goede zorg, concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) i.o.
Afhandeling incident zorg
Patiënt en naasten worden vaker betrokken bij de afhandeling van een incident (foto: Arno Massee).

In 2013 werd nog geen 20 procent van de patiënten, naasten en/of nabestaanden betrokken bij de afwikkeling van een incident in de zorg. In 2016 is dat 80 procent en in de eerste helft van 2017 82 procent. ‘Ook bij het doen van onderzoek naar calamiteiten krijgt de vraag wat belangrijk is voor de patiënt steeds meer aandacht’, zegt IGJ-inspecteur-generaal Ronnie van Diemen op IGJ.nl. ‘Door openheid kunnen zorgverleners en raden van bestuur van de ervaring van de patiënt en zijn familie leren en neemt het vertrouwen in goede zorg toe.’ In haar publicatie ‘In openheid leren van meldingen’ stelt de Inspectie dat de openheid zorgt voor een hogere kwaliteit van incidentonderzoeken en een kleinere kans op herhaling van de fout in de toekomst.

Bij twijfel melden

De Inspectie constateert dat het aantal meldingen van incidenten in de zorg de afgelopen jaren toeneemt. Dit komt doordat zorginstellingen een incident steeds beter herkennen, en omdat de IGJ heeft opgeroepen ook bij twijfel te melden. In 2013 waren er bijna 800 meldingen, in 2016 waren dat er zo’n 1300. In de eerste maanden van 2017 zijn er in de medisch-specialistische zorg 554 meldingen gedaan. In de verpleeghuiszorg en thuiszorg zijn in de eerste helft van 2017 zijn in totaal 207 verplichte meldingen van incidenten gedaan. Ongeveer de helft daarvan blijkt na onderzoek daadwerkelijk een calamiteit te zijn.

Schaamte

Onderzoek van de KU Leuven (2016) laat zien dat veel verpleegkundigen en verzorgenden na een incident kampen met gevoelens van schaamte en angst. Ook burn-out ligt op de loer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.