Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Opleiding voor gebruik groeifactoren in wondzorg

Een nieuwe opleiding moet meer zorgverleners in staat te stellen om groeifactoren uit patiënteigen bloed toe te passen voor snellere wond- en botgenezing.

Het Catharina-ziekenhuis ontwikkelt deze opleiding in samenwerking met de Brabant Medical School en Technische Universiteit Eindhoven om snellere wond- en botgenezing bij een grote groep patiënten mogelijk te maken.

Platelet-leukocyten gel
Het Catharina-ziekenhuis zegt het enige ziekenhuis te zijn dat deze techniek toepast als onderdeel van diverse routineoperaties voor een grote groep patiënten. Nursing schreef in het septembernummer van vorig jaar al over het onderzoek van verpleegkundig specialist decubitus en wondzorg Peter Quataert (Ziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen in Terneuzen). Hij is al langer bezig met wondzorg waarbij ‘platelet-leukocyten gel’ wordt toegepast.

Patiënteigen bloed
De techniek die in de opleiding naar voren komt, houdt in dat kort voor een operatie bloed bij de patiënt wordt afgenomen, waaruit gel wordt bereid die zeer rijk is aan bloedplaatjes en witte bloedlichaampjes. Deze gel wordt tijdens de operatie aangebracht in het wondgebied. Hierbij komen grote hoeveelheden groeifactoren vrij, die huid, spieren of bot aanzetten tot snellere genezing.

Toepassingen
In 2007 denkt het Catharina-ziekenhuis meer dan 750 patiënten te helpen. Het gaat dan bijvoorbeeld om patiënten die een knie- of heupprothese krijgen of bij operaties aan de rug of schouder. Ook hartoperaties vormen belangrijke toepassingsgebieden.

Voordelen ‘Er is minder kans op infecties, minder kans op ernstige complicaties en soms ook overlijden, minder bloedverlies en vreemd bloedgebruik, eerder functioneel herstel en minder wondpijn. De duur van een ziekenhuisopname wordt hierdoor verkort. Daarnaast is genezing mogelijk voor patiënten met langdurig bestaande chronische wonden,’ aldus Peter Everts. Everts is Hoofd Extra Corporale Circulatie en Bloed Management in het ziekenhuis en promoveert 1 maart 2007 op deze gel en de toepassing ervan.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.