Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oplossing voor gebruikers schaars diureticum bumetanide

Het tekort aan het diureticum bumetanide speelt alleen voor de 1mg variant. Gebruikers kunnen in plaats daarvan deelbare 2mg tabletten gebruiken.
De meest gebruikte medicatie bij hartfalen

Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen aan de minister van VWS.

Apotheker Evelyn Schuil-Vlassak trok begin augustus aan de bel bij EenVandaag over het dreigende tekort aan bumetanide. Haar voorraad was zo goed als op: ‘Ik moet nu al nee verkopen. En zo is het bij veel van mijn collega’s ook. De grootleverancier zegt niets meer te hebben.’ Volgens de minister van VWS is er sprake van onvolledige berichtgeving van EenVandaag. ‘Bij het Meldpunt Geneesmiddelentekorten hebben de firma’s leveringsproblemen met dit product gemeld. De firma’s gaven daarbij aan dat dit veroorzaakt werd door een vertraging in het verpakkingsproces. Het tekort speelde alleen voor de 1 mg tabletten, de andere sterktes waren nog wel voorradig.’

Gebruikers van de 1mg tabletten kunnen indien nodig voorzien worden van deelbare 2mg tabletten, zodat patiënten niet overgezet hoeven te worden op een ander geneesmiddel.

Momenteel hebben ongeveer 70.000 mensen in Nederland hartfalen. Bumetanide is een lisdiureticum, de categorie waar ook furosemide onder valt. Lees ook het premium artikel over de meest gebruikte hartfalenmedicatie.

Waarom zijn er eigenlijk zoveel medicijntekorten in Nederland? En wat zijn mogelijke oplossingen? Lees er alles over in het premium artikel ‘Dit middel is niet leverbaar’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.