Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Oproep: wat wil jij weten over psychiatrie in de somatiek?

Veel verpleegkundigen in ziekenhuis of thuiszorg vinden de zorg voor patiënten met psychiatrische symptomen maar lastig. Een gebrek aan kennis en vooroordelen zouden daaraan ten grondslag liggen.
Oproep: wat wil jij weten over psychiatrie in de somatiek?

Dat je als verpleegkundige niet om psychiatrische patiënten heen kunt, staat buiten kijf. Een kwart van de Nederlandse bevolking heeft jaarlijks een psychische stoornis, en ruim 850.000 mensen doen jaarlijks een beroep op de geestelijke gezondheidszorg. Er bestaat bovendien enorm veel samenhang tussen psychiatrie en somatiek.

Wat zou jij, als algemeen verpleegkundige, nou willen weten over het verplegen van psychiatrische patiënten? Over welk ziektebeeld zou je meer te weten willen komen? Wat zijn veelvoorkomende problemen die jij tegenkomt?

Of verpleegkundigen in de psychiatrie: wat zien jullie vaak misgaan in de algemene zorg? Laat het ons weten!

Antwoord hieronder of stuur een mailtje naar nienke.berends@reedbusiness.nl  

6 REACTIES

 1. Naar mijn inzien schiet de anamnese van een algemeen verpleegkundige te kort wanneer er een patient opgenomen word met een psychiatrische stoornis. Bestaat hier een goede aanvulling voor in de vorm van checklists o.i.d.?
  Ik zou wel willen weten hoe een verpleegkundige anamnese eruit ziet op een psychiatrische afdeling.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik zou iets meer willen weten over de verpleegkundige begeleiding bij patiënten met somatoforme stoornissen vooral dan hypochondrie en pijnstoornis.Dit zijn stoornissen die vaak voorkomen en waar je als verpleegkundige meer dan eens mee te maken krijgt. Meer kennis gaat de begeleiding positief kunnen beïnvloeden. Maar dit eerste ontbreekt soms.

 4. ik zou meer van dit onderwerp willen nemen ivm dat ik informatie zoek die ik misschien kan gebruiken voor een scriptie en die gaat over thuiszorg met betrekking tot de psychiatrie want wat ik lees bied veel gespecialiseerde thuis zorg in de psychiatrie geen adl.
  maar hoe kunnen we het beste kennis op doen.

 5. Ik zou graag de verschillen tussen borderline, bipolaire stoornis en schizofrenie willen weten en welke omgangsvormen je moet toepassen bij deze verschillende stoornissen. En misschien enkele praktische dingen (maakt het nog uit of zij op een 1, 2 of 4 persoonskamer liggen? Geef je anders GVO bij deze patiëntencategorie? hoe ziet een PAAZ afdeling eruit?)

 6. Veel voorkomend in de thuiszorg is borderline daarnaast daarnaast vraagt de verslavingszorg steeds meer aandacht.
  Wat gaat mis veel Coll. Weten niet hoe borderline gehanteerd moeten worden nemen de verantwoordelijkheid over. Bij verslavingszorg voelen wij ons steeds meer bedreigt en krijgen we veel te maken met agressie. Indicaties zijn bij beiden vaak niet afgestemd op de psychiatrische aandoening.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.