Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Organisaties moeten regels durven schrappen’

Het verplicht vragen van een ‘uitvoeringsverzoek’ van artsen voor risicovolle handeling is straks niet meer nodig, net als de verplichting om bij elke wijziging van het zorgplan opnieuw een handtekening van de cliënt nodig te hebben. Het zijn twee van de twaalf regels die - als het aan het ministerie van VWS ligt - worden geschrapt in de wijk. Maar hoe gaat het nu verder?
Wijkverpleegkundige met cliënt

Op de Facebookpagina van Nursing zijn verpleegkundigen voorzichtig enthousiast. Want áls deze regels inderdaad worden geschrapt scheelt dat heel wat werk. Maar gaan organisaties het ook daadwerkelijk doorvoeren? Veel reageerders hebben daar hun twijfels over. Zo schrijft Janneke: ‘Heel leuk, maar dan moeten we nu alsnog afwachten tot ze dat in de organisatie goedkeuren en doorvoeren.’ Haar collega Paul: ‘Worden deze afspraken nu ook met/door het zorgkantoor gedeeld?’ Ook Claudia is op haar hoede: ‘Eerst zien dan geloven. Maar ik word wel blij van deze berichten.’

Het ministerie van VWS presenteerde vandaag een actieplan om de zorg te ontdoen van overbodige bureaucratie. Nursing zet de 12 schrapregels voor de wijkverpleging op een rij.

Durf regels te schrappen

Ook V&VN is voorzichtig. De beroepsvereniging is blij met deze aandacht voor de hoge regeldruk in de zorg en met het actieplan, maar: ‘Wel wordt het tijd dat verpleegkundigen en verzorgenden, de grootste beroepsgroep in de zorg, daar écht iets van gaan merken,’ schrijft de beroepsvereniging op haar website. ‘Zorgorganisaties moeten het aandurven om de regels aan te passen of af te schaffen.’ Een goed voorbeeld is de vijf-minuten-registratie in de wijkverpleging: officieel is deze registratie al lang niet meer verplicht. Lieselot Meelker van V&VN in een uitzending van EenVandaag: ‘Maar in de praktijk wordt nog regelmatig vastgehouden aan de vijf-minuten-registratie, uit angst. Door werkgevers, en soms ook door wijkverpleegkundigen zelf. “Dan kunnen we tenminste laten zien wat we doen,” is de gedachte. Het is alleen niet nodig! Alleen moeten werkgevers bereid zijn om met de verzekeraars om tafel te gaan om andere afspraken te maken. Dit durven ze vaak niet. Wat jammer is, want afschaffing van deze regel is iets dat wijkverpleegkundigen ontzettend gaat helpen om veel meer tijd te winnen voor patiënten.’

V&VN komt in het najaar met een vervolg op de actie #meerzorgminderpapier om te meten wat er daadwerkelijk verandert.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.