Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Osira snoerde klokkenluider de mond

Het management van Osira Amstelring heeft signalen van een verpleeghuisarts over misstanden stelselmatig genegeerd. De arts werd op non-actief gesteld en later ontslagen.

De Amsterdamse zorgorganisatie Osira Amstelring staat sinds half maart onder verscherpt toezicht van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) vanwege ondermaatse zorg. Inmiddels is er zelfs een afdeling gesloten. Verpleeghuisarts Ruud Lensen trok al in 2009 aan de bel bij managers, raad van bestuur en raad van toezicht. Toen er niet werd ingegrepen, nam hij contact op met de IGZ. Daarop werd hij ontslagen.

 

Osira-manager ontkent

Volgens Irma van Weert, directeur groepspraktijk en de direct-leidinggevende van Lensen, had zijn ontslag niets te maken met kritiek op de organisatie. Verder wil ze niets over de casus zeggen, omdat bij het ontslag geheimhouding is afgesproken. Lensen heeft die bewust doorbroken, omdat hij het zijn morele plicht acht misstanden naar buiten te brengen in het belang van cliënten.

 

Wantoestanden Osira

Lensen werkte slechts zes maanden bij Osira. Direct na zijn aantreden in juni 2009 kwam hij veel misstanden tegen op de revalidatieafdeling van de locatie Sint Jacob. Tijdens visites zag de verpleeghuisarts dat lakens, washanden, handdoeken en kleren op de grond of in de wastafels lagen. ‘Cliënten lagen tot elf uur vaak nog in hun eigen urine of ontlasting. Verzorgenden dienden medicijnen veel te laat of niet toe.’

 

Intimidatie

Daarnaast schoot de bejegening van cliënten ernstig tekort. Verzorgenden lachten cliënten uit, deden denigrerend over hen of intimideerden hen. Ook onderling was er sprake van intimidatie. ‘Verzorgenden scholden elkaar uit. Een verpleegkundige die fouten aankaartte bij de locatiemanager, werd bedreigd met ontslag.’

 

Ontslag

Lensen kreeg ook zelf te maken met intimidatie en chantage. In het team van verpleeghuisartsen was in zijn perceptie sprake van een tweestrijd tussen twee collega’s. In een intimiderend gesprek met hen werd geprobeerd hem de verantwoordelijkheid voor twee overlijdensgevallen in de schoenen te schuiven. Hij werd op non-actief gesteld en in november 2009 ontslagen. Sindsdien heeft hij geijverd bij de IGZ om ter plekke te zien hoe slecht de zorg was bij Osira.

 

Raad van toezicht

De nieuwe Osira-bestuurder Rob van Dam laat weten dat hij onvoldoende van de casus afweet om te reageren. ‘Ik constateer wel dat er in het verleden onvoldoende is geluisterd naar kritiek van medewerkers en cliënten. Die ruimte moet er wel komen.’ De raad van toezicht heeft Lensen uitgenodigd voor een gesprek.

 

Bron: Zorgvisie

Auteur: Bart Kiers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.