Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen sterven vaker door valpartij

Steeds meer oudere Nederlanders overlijden ten gevolge van een val.
valpartij

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. De sterfte aan niet-natuurlijke doodsoorzaken steeg in 2016 vergeleken met een jaar eerder met 6,4 procent naar ruim 7,7 duizend sterfgevallen.

Dementie

Deze stijging hangt vooral samen met een toename van het aantal Nederlanders dat overleed na een val. In totaal waren dat er 3,3 duizend, een stijging van 16 procent. Verondersteld dat het bij onbekende letseloorzaken ook grotendeels gaat om vallen, komt het aantal sterfgevallen zelfs uit op ongeveer 3,8 duizend. Doodgaan door vallen staat hiermee op de achtste plaats in de top 10 van doodsoorzaken in ons land. Sterven aan de gevolgen van dementie staat op nummer 1.

Voorkomen

Vaak zijn deze valpartijen te voorkomen, zegt Christian Oudshoorn, internist ouderengeneeskunde in het Erasmus MC in een interview met het AD: ‘Het merendeel van de valpartijen gebeurt thuis. Ouderen blijven tot op steeds hogere leeftijd in hun eigen woning, maar daar horen ook maatregelen bij. En die vergeten we.’ Volgens Oudshoorn kunnen aanpassingen in de woning het valrisico verkleinen, zoals goede verlichting, lage drempels en een traplift.

Valrisico

Volgens Else Stapersma, expert valpreventie bij Zorg voor Beter, hebben verpleegkundigen en verzorgenden een belangrijke rol bij het voorkomen van vallen. ‘Zij kunnen de cliënt observeren, vragen stellen en structureel de risicosignalering gebruiken, om zo erachter komen of er een verhoogd valrisico is. Daarnaast kunnen ze de cliënt informeren en ondersteunen in  de mogelijkheden om vallen te voorkomen. En bedenk vooral sámen oplossingen. We hebben snel de neiging om voor de cliënt te bedenken wat nodig is om vallen te voorkomen. Zonder de cliënt hebben preventieve acties geen nut. De cliënt moet zelf inzien dat bijvoorbeeld meer bewegen belangrijk is om vallen te voorkomen. Dan gaat ie namelijk bewegen! Dus ga als verzorgende het gesprek aan over wat je ziet, en vraag de cliënt om mee te denken over een oplossing. Hiermee krijgt de cliënt niet het idee dat hem iets wordt opgelegd, maar dat hij de regie houdt en het bij wijze van spreken zijn eigen beslissing wordt’, vertelde zij in een interview met Tijdschrift voor Verzorgenden, vakblad voor verzorgenden in de VVT.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.