Ouderen sterven vaker door valpartij

Steeds meer Nederlanders overlijden ten gevolge van een val.
avallen.jpg
Vallen staat op nummer acht van de top tien doodsoorzaken. - Foto: Fotolia

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. De sterfte aan niet-natuurlijke doodsoorzaken steeg in 2016 vergeleken met een jaar eerder met 6,4 procent naar ruim 7,7 duizend sterfgevallen. Deze stijging hangt vooral samen met een toename van het aantal Nederlanders dat overleed na een val. In totaal waren dat er 3,3 duizend, een stijging van 16 procent. Verondersteld dat het bij onbekende letseloorzaken ook grotendeels gaat om vallen, komt het aantal sterfgevallen zelfs uit op ongeveer 3,8 duizend. Doodgaan door vallen staat hiermee op de achtste plaats in de top 10 van doodsoorzaken in ons land. Sterven aan de gevolgen van dementie staat op nummer 1. 

Wat kun je als verzorgende doen om vallen te voorkomen? Check snel de 5 tips >>

Vaak zijn deze valpartijen te voorkomen, zegt Christian Oudshoorn, internist ouderengeneeskunde in het Erasmus MC in een interview met het AD: ‘Het merendeel van de valpartijen gebeurt thuis. Ouderen blijven tot op steeds hogere leeftijd in hun eigen woning, maar daar horen ook maatregelen bij. En die vergeten we.’ Volgens Oudshoorn kunnen aanpassingen in de woning het valrisico verkleinen, zoals goede verlichting, lage drempels en een traplift.

Blog Conny: ‘Als mijn cliënt valt lijkt ze ongedeerd, tot de volgende dag aanbreekt’

Volgens Else Stapersma, expert valpreventie bij Zorg voor Beter, hebben verzorgenden een belangrijke rol bij het voorkomen van vallen. ‘Zij kunnen de cliënt observeren, vragen stellen en structureel de risicosignalering gebruiken, om zo erachter komen of er een verhoogd valrisico is. Daarnaast kunnen ze de cliënt informeren en ondersteunen in  de mogelijkheden om vallen te voorkomen. En bedenk vooral sámen oplossingen. We hebben snel de neiging om voor de cliënt te bedenken wat nodig is om vallen te voorkomen. Zonder de cliënt hebben preventieve acties geen nut. De cliënt moet zelf inzien dat bijvoorbeeld meer bewegen belangrijk is om vallen te voorkomen. Dan gaat ie namelijk bewegen! Dus ga als verzorgende het gesprek aan over wat je ziet, en vraag de cliënt om mee te denken over een oplossing. Hiermee krijgt de cliënt niet het idee dat hem iets wordt opgelegd, maar dat hij de regie houdt en het bij wijze van spreken zijn eigen beslissing wordt’, vertelde zij in een interview met Tijdschrift voor Verzorgenden, vakblad voor verzorgenden in de VVT.

Tijdschrift voor Verzorgenden is hét vakblad voor verzorgenden in de ouderenzorg. Deze maand zijn Hugo Borst en Carin Gaemers gasthoofdredacteur. Naar abonneren >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.