Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen voor de klas van zorgstudenten

Volgend jaar zullen ouderen voor de klas staan, om zorgstudenten te motiveren om te kiezen voor een baan in de ouderenzorg.
Ouderen voor de klas van zorgstudenten
Foto: STOCK. XCHNG

Dit is een initiatief van Vilans en Zorgbelang Nederland. De bedoeling is dat de ouderen MBO, HBO en WO-studenten die een zorgstudie volgen zullen inspireren om voor de ouderenzorg te kiezen. Met het project wordt geprobeerd het imago van de ouderenzorg onder zorgstudenten verbeteren, zodat er meer en beter gekwalificeerde studenten voor de specialisatie ouderenzorg kiezen. Momenteel is deze richting  niet erg populair: ‘Het idee heerst dat de productie heel hoog is, het werk weinig diepgang biedt, en je voornamelijk bezig bent met het zogenaamde “billen wassen”’, vertelt Astraia Rühl van Vilans.

Vooroordelen ouderenzorg

‘Doodzonde, want de ouderenzorg bied zoveel meer. We gaan 24 ouderen bij elkaar zoeken die zorg ontvangen, bijvoorbeeld in een verzorgingshuis of door de thuiszorg. We gaan samen met hen en opleidingen bekijken op wat voor manier we hen gaan inzetten in het onderwijs. Ze zouden bijvoorbeeld in gesprek kunnen gaan met groepen studenten: over de betekenis van het ouder worden, en de waarde van hoe de zorg wordt geleverd. Er bestaan heel wat vooroordelen over ouderen, die zij dan eventueel uit de weg kunnen helpen.’ De ouderen worden gezocht via cliëntenverenigingen en ouderenorganisaties. Rühl: ‘Zij zullen toekomstige verzorgenden, verpleegkundigen en artsen op twaalf onderwijsinstellingen gaan inspireren. Met dit netwerk vanuit het Nationaal Programma Ouderenzorg werken we gericht aan onderwijsvernieuwing.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.