Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderenmishandeling in zorginstellingen: ‘Dat gebeurt bij ons niet!’

Sinds het Meldpunt Ouderenmishandeling drie maanden geleden is geopend, zijn er 65 meldingen van mogelijke ouderenmishandeling binnen gekomen. De betrokken zorginstellingen reageren in de eerste instantie met ongeloof.

Het Meldpunt Ouderenmishandeling is opgericht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het gaat bij de meldingen vooral om lichamelijke en/of psychische mishandeling en verwaarlozing. In 11 gevallen is ook diefstal van geld of eigendommen gemeld. Inmiddels blijkt uit ons onderzoek dat het in ieder geval in 21 gevallen daadwerkelijk om ouderenmishandeling gaat. Het merendeel van de meldingen is afkomstig van familie of naasten van het slachtoffer.  

 

Ongeloof

Als de IGZ de betreffende zorginstellingen confronteert met een melding dan is de reactie er vaak één van ongeloof: ‘Dit soort dingen gebeurt bij ons niet!’. Zorginstellingen werken over het algemeen echter goed mee aan het onderzoek dat de inspectie instelt. Gerrit van der Wal, Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg: ‘Na de eerste ‘schrikreactie’ zien we dat zorginstellingen de melding over het algemeen zeer serieus oppakken. Er volgen sancties richting de betreffende medewerkers en de instelling gaat aan de slag met protocollen omtrent ouderenmishandeling. Vaak bestaat dergelijk beleid namelijk nog niet, het Meldpunt zet zorginstellingen nu op het juiste spoor.’

 

Topje van de ijsberg 

Het totaal van 65 meldingen in drie maanden staat niet in verhouding tot de schatting dat zo’n 200.000 ouderen in Nederland te maken krijgen met mishandeling. Een deel daarvan vindt plaats binnen een zorginstelling. Slechts 0,5% van deze gevallen wordt ook daadwerkelijk gemeld (cijfers Unie KBO, 2011). De inspectie vindt daarom elke melding belangrijk. Het Meldpunt is onderdeel van het nationale actieplan ‘Ouderen in veilige handen’.


Klik
hier voor de factsheet met de tussenstand van de meldingen

Klik hier voor het actieplan ‘Ouderen in veilige handen’

 

Bron: IGZ

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.