Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ouderenzorg teveel gericht op symptoombestrijding’

De acute ouderenzorg richt zich te veel op symptoombestrijding. Daarbij draait het om het bieden van zorg op het acute moment, maar die zorg leidt vaak tot extra zorgvraag.
Foto: Arno Massee

Dat betoogt Bianca Buurman, hoogleraar Acute Ouderenzorg aan het Amsterdam UMC, tijdens haar oratie vandaag bij de aanvaarding van de leerstoel Acute Ouderenzorg. Samenwerking tussen zorgverleners, gemeente en verzekeraars is volgens Buurman nodig om tot duurzame ouderenzorg te komen. Jaarlijks komen in Nederland 800 duizend ouderen met een acute zorgvraag op de spoedeisende hulp (SEH) terecht, signaleert Buurman. Van hen wordt één op de drie opgenomen. ‘We bieden zorg op het acute moment, maar die zorg leidt vaak tot extra zorgvraag. Zo keert twintig procent van de ouderen binnen dertig dagen weer terug op de SEH. Dertig procent kan na opname slechter lopen en voor zichzelf zorgen, waardoor bijvoorbeeld wijkverpleging nodig is. En twintig procent overlijdt binnen drie maanden.’

Mini-ziekenhuis of wijkkliniek

Nursing schreef al eerder over het initiatief van het AMC, Cordaan en zorgverzekeraar Zilveren Kruis voor de oprichting van een wijkkliniek in Amsterdam Zuidoost als voorbeeld van samenwerking die leidt tot passende zorg. Het gaat om een soort ‘miniziekenhuis’ zonder ok of SEH, bedoeld voor 65-plussers met bijvoorbeeld longontsteking, ontregelde diabetes of hartfalen. De spoedkliniek, die eerder deze maand de deuren opende in het voormalig verpleeghuis Eben Haëzer in Amsterdam Zuidoost, telt 24 bedden en heeft een team bestaande uit klinisch geriaters en internisten-ouderengeneeskunde van het AMC en verpleegkundigen van Cordaan.

Het AMC, zorgorganisatie Cordaan en Zilveren Kruis starten de WijkKliniek, een miniziekenhuis in Amsterdam-Zuidoost voor kwetsbare ouderen. Lees meer

Om van symptoombestrijding naar duurzame zorg te komen, moet volgens Buurman een aantal dingen gebeuren, ‘Vaak gaat aan de acute zorgvraag een lange periode van achteruitgang vooraf, waarin al duidelijk wordt dat het probleem het leven van de oudere kan gaan ontregelen.’ Door te onderzoeken wat ouderen meemaken voordat ze op de SEH komen, kan volgens Buurman tijdig andere zorg ingezet worden.

Duurzame oplossingen

Daarnaast is het volgens de hoogleraar nodig met ouderen samen te bepalen wat passende zorg is. Naarmate ouderen kwetsbaarder worden, krijgen ze steeds minder een stem in wat er met hen te gebeuren staat. Passende zorg betekent voor ouderen dat ze de dagelijkse activiteiten kunnen blijven doen en meedoen in de samenleving. Langer leven wordt minder belangrijk als de kwaliteit van leven wordt aangetast. Duurzame oplossingen zijn mogelijk, meent Buurman. Daarvoor is het nodig dat ziekenhuis, huisarts, wijkverpleegkundige, gemeente en financiers samenwerken, zoals bijvoorbeeld in de wijkkliniek in Amsterdam Zuidoost gebeurt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.