Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oxycodon: ‘Jaarlijks 220 doden door onjuist gebruik opioïden’

Het aantal doden door onjuist of onnodig lang gebruik van opioïden zoals oxycodon is de afgelopen jaren fors gestegen. Dat meldt RTL Nieuws. De minister wil strengere richtlijnen.
Foto iStock

In 2017 overleden 220 mensen door onjuist of onnodig lang gebruik van opioïden zoals oxycodon, een stijging van 50 procent ten opzichte van 2013. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum en het UMC Utrecht. In 2017 moesten bovendien 2200 mensen worden opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van verkeerd gebruik van zware pijnstillers. Cijfers over 2018 en 2019 zijn er nog niet. Het gebruik van oxycodon is in 2018 weer gestegen, bleek uit eerdere cijfers. En ook het aantal verslaafden aan zware pijnstillers is de afgelopen jaren fors omhoog gegaan.

Maatregelen

Minister Bruins van Medische Zorg noemt de nieuwste cijfers op de website van RTL Nieuws ‘vreselijk en onacceptabel’. Een taakgroep van huisartsen, apothekers en verslavingsartsen werkt aan een plan van aanpak. De minister wil strakkere richtlijnen voor het voorschrijven van oxycodon en meer wetenschappelijk onderzoek. Ook de behandeling van mensen die verslaafd zijn geraakt aan opioïden moet beter, aldus de minister. Hij belooft in oktober een update van de voortgang van maatregelen.

Nursing schrijft regelmatig over oxycodon en andere zware pijnstillers, in dit handige overzicht vind je de nieuwste artikelen over opioïden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.