Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Palliatieve zorg onvoldoende toegankelijk

Palliatieve zorg is niet voor alle terminale patiënten even toegankelijk, zo blijkt uit een studie van de onderzoeksgroep 'Zorg rond het Levenseinde' van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Zo worden oudere patiënten doorgaans later doorverwezen dan hun jongere lotgenoten. Tegelijkertijd kunnen kankerpatiënten sneller terecht bij palliatieve zorgen dan patiënten met andere ziektes.

Gespecialiseerde palliatieve thuiszorg
De onderzoeksgroep ontdekte dat de palliatieve thuiszorgteams in de meeste gevallen pas zeer laat in het ziekteproces ingeschakeld worden. Zo blijven de voordelen van palliatieve zorg voor veel patiënten onbenut, zeggen de onderzoekers. Zij roepen dan ook op tot meer en dringender inspanningen om de toegankelijkheid tot gespecialiseerde palliatieve thuiszorg voor iedereen gelijk te maken. Veel patiënten zijn nog altijd niet op de hoogte van het bestaan van zulke organisaties.

Doorverwijzingen
Bijna de helft van de doorverwijzingen gebeurde door tweedelijnszorgers als verpleegkundigen en artsen van verpleeg- of ziekenhuizen. Eerstelijnszorgers (huisartsen en thuisverpleegkundigen) waren goed voor een derde van de doorverwijzingen. Net geen kwart kwam dankzij de eigen familie bij de palliatieve zorg terecht. Slechts 2 procent nam zelf het initiatief.

Sterke verschillen

Voor hun onderzoek baseerden de onderzoekers zich op de 325 mensen die tussen juni 2005 en maart 2006 bij Omega, een palliatief thuiszorgteam, terechtkwamen. De gemiddelde leeftijd van de patiënten bedroeg 71 jaar, en 83 procent van hen leed aan kanker.
Meest opvallend vonden de onderzoekers de sterke verschillen tussen de patiënten in het aantal dagen tussen doorverwijzing en overlijden. Gemiddeld bedraagt dat aantal dagen 26, maar patiënten ouder dan 75 overleden al na 12 dagen na de doorverwijzing. Voor jongere patiënten was dat na 33 dagen.

Kankerpatiënten
Ook de ziekte speelde een rol: zo werden kankerpatiënten gemiddeld 30 dagen voor hun overlijden doorverwezen, terwijl mensen met andere ziektes gemiddeld 12 dagen voor het overlijden werden doorverwezen.

medinews.be
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.