Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Paracetamol na operatie even effectief als morfine

Paracetamol via het infuus is een goed alternatief voor morfine na grote operaties bij kleine kinderen. De pijn wordt even effectief bestreden en paracetamol kent veel minder bijwerkingen.
Paracetamol na operatie even effectief als morfine

Dit concludeert arts-onderzoeker Ilse Ceelie van de afdeling Kinderheelkunde van het Erasmus MC-Sophia in haar proefschrift waarop zij 30 september promoveert.

Bijwerkingen
Jonge kinderen krijgen na een operatie vaak standaard morfine toegediend als pijnbestrijding. Met name bij kinderen tot een jaar oud kan dit veel bijwerkingen hebben, zoals verminderde ademhaling, lage bloeddruk, darmverstopping en stuipen. Daarnaast is nog weinig bekend over de effecten van morfine op de lange termijn. Bij volwassen patiënten die paracetamol via een infuus krijgen toegediend blijkt minder morfine nodig te zijn voor goede pijnstilling. Dat was voor Ceelie de aanleiding om het gebruik bij jonge kinderen te onderzoeken.

Onderzoek
De helft van de kinderen kreeg alleen paracetamol via een infuus als eerste middel tegen de pijn na operatie, de controlegroep kreeg morfine als eerste middel toegediend. Mogelijke pijn werd nauwlettend geobserveerd met behulp van leeftijdspecifieke pijnschalen. Bij verdenking op pijn werd er morfine toegediend in zowel de morfine- als de paracetamolgroep.

Minder morfine
Ceelie concludeert dat pijn net zo effectief bestreden kan worden met paracetamol als met morfine. Kinderen uit de paracetamolgroep hadden net zo weinig pijn als kinderen in de morfinegroep. De totale hoeveelheid extra toegediende morfine verschilde niet tussen de beide groepen. De kinderen die paracetamol kregen, hadden dus in totaal veel minder morfine nodig dan de kinderen die alleen morfine kregen.

Lees meer over kinderverpleegkunde in het dossier Kinderen.

Erasmus MC, Mednet
Door: redactie Nursing

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Nu maar hopen dat je niet zieker wordt van paracetamol. Ik wordt er misselijk van en voel me zieker dan waarvoor ik het innam.Helaas krijgen mijn kinderen blaasjes over het hele lichaam of een rood opgezet gelaat. Geen paracetamol voor ons. Morfine is ook geen optie voor mij, ik ga er van braken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.