Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Patiënt krijgt vaak verkeerd recept bij ontslag

Veel patiënten krijgen bij ontslag andere recepten voor medicijnen mee dan op de ontslagbrief staat genoteerd. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en een apotheek.
Patiënt krijgt vaak verkeerd recept bij ontslag

Volgens hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg Han de Gier gaat het niet alleen om kleine slordigheidjes. De Gier zegt in het Dagblad van het Noorden: ‘Het zijn soms echt fouten die schade aan de patiënten kunnen toebrengen.’ Hij stelt dat de fouten die in het onderzoek zijn ontdekt in het hele land vaak voorkomen.

Medicijnoverzicht
De apothekers Anne de Vries-Bots en Thaliet Brink-van der Wal controleerden voor dit onderzoek vorig jaar de recepten van al hun patiënten die uit het ziekenhuis waren ontslagen. Voor het onderzoek vroegen ze de huisarts en patiënt toestemming om de ontslagbrieven in te zien, en die legden ze naast het ontslagrecept en het medicijnoverzicht van het ziekenhuis.

Bekend probleem
Bij 41 patiënten bleken de medicijnen en de ontslagbrief niet volledig overeen te komen. Het UMCG zegt in een reactie in de krant dat het probleem bekend is. ‘Het hele medicatieproces is overigens omgeven met vele waarborgen, met name ook bij de apotheek’, stelt een UMCG-woordvoerder. ‘Overigens kun je vraagtekens zetten bij de reikwijdte van het onderzoek: vijftig brieven. Maar dan nog geldt natuurlijk dat elke fout er een te veel is.’

Dagblad van het Noorden
Door: redactie Nursing

Abonneren
Meer achtergronden over verpleegkunde? Neem dan nu een abonnement op Nursing.

8 REACTIES

 1. Wij liepen in het Waterlandziekenhuis ook tegen problemen aan omtrent de recepten die meegegeven worden bij het ontslag. De apotheek had vaak nog vragen en ook bij de patient waren er vaak onduidelijkheden omdat de meegegeven medicatie qua naam niet overeen kwamen met de medicijnkaart die door de afdeling meegegeven waren. Om deze problemen op te vangen wordt de ontslagmedicatie door onze 24 uurs apotheek op de afdeling gebracht, waar een tweede check door de verpleging plaats vindt. Hierna krijgt de patient de medicatie met uitleg overhandigd. Hierdoor kunnen gelijk alle vragen beantwoord worden en weten wij, als verpleegkundigen zeker dat de patient alle medicatie mee heeft gekregen.

 2. Lees alle reacties
 3. Ook bij mijn moeder is het één keer mis gegaan. Mijn moeder lag in het ziekenhuis vanwege een hartinfarct. Bij ontslag kreeg mijn moeder haar medicatielijst mee. Met daarop alle verkeerde medicatie. Nu is mijn moeder nog vrij jong en had ze het snel door, maar tegenover mijn moeder lagen twee ouderen dames. Ik hoop van harte dat zij wel de goede medicatie lijst hebben meegekregen. Ik werk zelf in de MGZ en ook bij ons wordt er wel eens een foutje gemaakt. Maar dit was wel heel grof.

 4. Kort geleden ben ik aan mijn kaak geholpen mijn dossier werd bekeken dus ook mijn intolerantie voor medicijnen stond daar in toch ging ik naar huis met de verkeerde medicijnen die ik voor pijnstilling moest innemen na een doodzieke nacht werd ik de volgende ochtend gebeld door een verpleegkundige van het ziekenhuis die vertelde mij dat ik de medicijnen niet had mogen hebben een geluk dat ik niet beide pillen had ingenomen, m’n hart raasde als een idioot daarna heb ik niets meer ingenomen dan kan je beter maar pijn lijden.
  Er is steeds meer kennis en inzicht op het medische vlak maar de uitvoering naar de patiënt laat vaak veel te wensen over.En de veiligheid van de apotheek is er niet omdat de medicijnen direct meegegeven worden.

 5. als er 50 brieven onderzocht zijn en er zijn bij 41 patiënten fouten gevonden……………..
  als de woordvoeder van het UMCG dan nog vraagtekens durf te stellen bij de reikwijdte van het onderzoek…
  gelukkig vindt ook hij/zij elke fout er één teveel!

 6. Ik heb het persoonlijk ook meegemaakt met mijn moeder: verkeerde dosis voorgeschreven, medicijnen vergeten op het recept te zetten. Gelukkig hield ik bij wat ze voorgeschreven kreeg in het ziekenhuis en las ik de ontslagbrieven. Wanneer iemand verzwakt is door ziekte kun je deze controle niet aan de patient overlaten…
  Belangrijkste problemen die ik als leek zie:
  – Overbelasting van geneeskundig personeel
  – Het electronisch patientendossier is nog niet overal ingevoerd
  – Ieder ziekenhuis heeft zijn eigen manier om recepten op te schrijven waarbij ik bijv. gezien heb dat i.p.v. een nieuw recept uit te printen er met een pen snel wat bij gekrast wordt.
  Ik denk uit persoonlijke ervaring dat het heel vaak fout gaat. Alleen (gelukkig) niet fataal fout…

 7. Vorig jaar in het derde jaar van mijn opleiding.. heb ik zo’n incident meegemaakt. Als student ben ik extra alert zeiden mijn collega’s en maar goed ook. De ass chirurg had een patiënt bloedverdunners voorgeschreven om weer te herstarten maar deze patiënt mocht niet een smeer bloedverdunners gebruiken van de cardioloog waar ze mede onder behandeling was.
  De ass chirurg heeft mij voor alles wat uitgemaakt en mevrouw moest maar gewoon naar huis. Met toestemming van mijn collega’s mocht ik mevrouw naar huis sturen zonder het recept.. en uit eindelijk kwam die assistent er wel op terug (eind van de dag) dat hij de verkeerde patiënt voor zich had gehad! maar geen excuus of niks.
  Zeer kwalijke zaak in het algemeen dus eigenlijk. Er zou meer controle op moeten komen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.