Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt heeft last van tekort personeel

Patiënten en hun naasten voelen de tekorten aan personeel in de zorg. Vooral in de thuiszorg, verpleeghuizen en instellingen voor langdurig wonen valt hen dit op. Maar ook in ziekenhuizen lopen mensen tegen problemen aan.
Patient merkt tekort aan personeel
Vooral lange wachttijden zijn een gevolg van het tekort aan personeel.

Dat blijkt uit onderzoek van patiëntenfederatie NPCF onder achtduizend mensen. Vier op de tien ervaart problemen door het tekort aan personeel. Het gaat om problemen als: te lang moeten wachten op zorg, verkeerde zorg krijgen, slechte communicatie door gehaaste zorgverleners en langere wachttijden in wachtkamers. Over verpleegkundigen zegt een patiënt: ‘Er is bijna alleen nog tijd voor de medisch technische handelingen. Emotionele zorg (net zo noodzakelijk) schiet erbij in.’ Dertig procent van de ziekenhuispatiënten heeft ervaren dat zij niet de zorg kreeg die eigenlijk nodig was geweest. Ze zien letterlijk de hoge werkdruk onder de medewerkers. Deelnemers aan het onderzoek zeggen ook dat het personeelstekort leidt tot onveilige zorg.

Belastend

In verpleeghuizen, de thuiszorg en instellingen voor verstandelijk gehandicaptenzorg klagen bewoners en naasten over de vele wisselingen in personeel. Twee deelnemers van het onderzoek: ‘Er waren teveel wisselingen in personeel waardoor mijn vader elke keer zelf moest uitleggen hoe hij geholpen moest worden. Dat was erg belastend.’ En: ’Op de meest onregelmatige tijden krijg ik zorg. Ik kan bijna geen afspraken meer maken.’

Hogere salarissen

De uitkomsten van het NPCF-onderzoek sluiten aan bij een eerdere analyse van ZorgkaartNederland, waaruit bleek dat veel patiënten lang moeten wachten op zorg en dat zij haastige zorgverleners treffen en slechte communicatie ervaren. Eerder deze week lanceerde beroepsvereniging V&VN het rapport ‘Aan het werk voor een betere arbeidsmarkt in de zorg!’, gebaseerd op onderzochte knelpunten in de huidige situatie van grote personeelstekorten. Volgens V&VN is de vrijblijvendheid van ingrijpen nu voorbij en zijn snel maatregelen nodig, vooral gericht op het behouden van personeel en het binnenhalen van meer personeel. Zij pleit voor hogere salarissen en betere arbeidsomstandigheden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.