Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Patiënt wil geen opioïden ondanks hoge pijnscore

Patiënten die na een operatie volgens hun pijnscore pijnstilling zouden moeten krijgen, willen vaak geen opioïden omdat zij de pijn draaglijk vinden.
Patiënt wil geen opioïden ondanks hoge pijnscore

Dat meldt de NTvG. ‘Er is een risico op overbehandeling wanneer zorgverleners de richtlijnen star volgen, zonder dat zij patiënten naar hun voorkeuren vragen’, aldus Jacqueline van Dijk en collega’s (Pain Pract. 2014; epub 16 april).

Pijnschaal

Verpleegkundigen en artsen brengen postoperatieve pijn doorgaans in kaart door patiënten een cijfer te laten geven op een schaal van 0 (geen pijn) tot 10 (de ergst denkbare pijn). Een Nederlandse richtlijn van het VMS Veiligheidsprogramma suggereert pijnbestrijding bij een score > 3; de IGZ hanteert als kwaliteitsindicator het percentage patiënten dat op enig moment een pijnscore > 7 heeft.
Om uit te zoeken of patiënten met hoge pijnscores wel opioïden willen, bestudeerden de onderzoekers 1084 patiënten die van januari-juni 2010 in het UMC Utrecht onder het mes gingen. De meeste patiënten kregen direct na de operatie paracetamol of NSAID’s en een aantal patiënten kreeg direct opioïden. De ochtend na de operatie gaven de patiënten aan hoeveel pijn zij hadden en of zij behoefte hadden aan (extra) opioïden.

Mythes over pijn

Dóórvragen naar pijn, beter de pijnscores bijhouden en korte metten maken met mythes. Dat zijn belangrijke middelen om pijn bij patiënten terug te dringen. 4 mythes over pijnbestrijding>>>

Extra opioïden

De mediane postoperatieve pijnscore was 3. In totaal wilde 91 procent geen extra opioïden. 213 patiënten met een pijnscore van 5-10 wilden geen opioïden omdat zij de pijn draaglijk vonden (62 procent), omdat zij bang waren voor misselijkheid en braken (12 procent), omdat zij duizeligheid, verslaving of slaperigheid vreesden (10 procent) of omdat zij opioïden slecht voor het lichaam vonden (6 procent). Van deze 213 patiënten gebruikten er 110 al opioïden, 103 niet. De patiënten gaven aan dat zij pas aan de opioïden wilden als hun pijnscore 8 was. ‘De pijnscore-afkapwaarden die de meeste professionals hanteren zijn geen afspiegeling van de wensen van patiënten’, besluiten de auteurs.

Blog Jos

‘Ben ik de enige?’, vraagt mevrouw zich af. Ze krijgt morfine in een pompje. Al snel wordt duidelijk dat er meer achter de vraag zit. Lees de blog van Jos>>>

4 REACTIES

 1. Het ligt ook vaak aan het geduld en emotie van de patiënt.
  Een patiënt met veel noten op de zang zit al in de wachtkamer te roepen dat hij het niet meer kan houden van de pijn en NU geholpen wil worden. Als je dan ziet dat hij redelijk de behandelruimte in komt en gezellig met familie of vrienden zit te kletsen en selfies zit te maken, vraag ik me af waarom hij een 9 scoort….
  Daarentegen heb je mensen die stilletjes in bed liggen, met de ogen dicht of juist door het bed krioelen van de helse pijnen. (en dan een 7 of 8 scoren, want ja, een bevalling is erger..)
  Wat moet je ermee?? Die vasscores zijn dus voor ieder weer heel ruim te interpreteren. En sommige gasten weten dat ze eerder geholpen worden als ze veel kabaal maken….

 2. Lees alle reacties
 3. Hopelijk gaat het IGZ op zoek naar betere kwaliteitsindicator voor pijnbehandeling; bijv.
  kent de patiënt de mogelijkheden voor pijnbestrijding, en
  weet hij wat pijn doet met andere functies in het lichaam en
  hoe wordt er naar hem geluisterd (hoe meet je luisteren???)
  Een mooie uitdaging voor ze, hoop ik!

 4. Heel herkenbaar! Een afdeling wordt toch voor een gedeelte beoordeeld op de gemiddelde nrs-score, terwijl het altijd nog de patiënt is die beslist of hij pijnstilling wil! Als een patiënt ook na goede uitleg pijnstilling weigert dan kan je dat alleen maar respecteren.

 5. Hier zitten wij inderdaad ook mee. Ik werk op een chirrugische afdeling en heb regelmatig patienten met een score van 5-6. Als ik dan vraag of de pijn draaglijk is, is dat zo, en als ik dan zeg dat het meest ideale is dat de pijn onder de 3 zit, zeggen sommigen ‘nou maak er dan maar 3 van’. Of ze zeggen dat ze dat snappen, maar dat het wel een 6 is. Vervolgens doe ik daar dan niks mee, omdat ze dat niet willen, maar je moet het wel registreren. En dan lijkt het heel raar, omdat jouw afdeling hele hoge pijnscores heeft, en daar wordt je weer op aangesproken van boven. Lastig dus!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.