Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënten met colitus ulcerosa mogelijk gebaat bij fecestransplantatie

Donorfeces lijkt een positief effect te hebben op patiënten met mild tot matig actieve colitis ulcerosa (CU). Dit blijkt uit onderzoek dat in Medisch Contact wordt besproken.
fecestransplantatie
(Foto: Pixababy)

De Australische onderzoekers verdeelden 73 volwassenen met mild tot matig actieve Colitus ulcerosa (CU) in twee groepen. De helft kreeg in één week donorfeces toegediend via coloscopie en nog eens twee keer via een klysma. De andere helft, de controlegroep, onderging hetzelfde programma met een oplossing van de eigen feces. Het onderzoek dat in Medisch Contact wordt beschreven, is gepubliceerd in The Lancet.

Resultaten

Na acht weken had 32 procent van de donorgroep vermindering van hun klachten zonder toediening van corticosteroïden, terwijl 9 procent van de controlegroep datzelfde resultaat liet zien. Ook op andere uitkomstmaten scoorde de donorgroep beter. Na een jaar was er contact met nog 69 deelnemers. Op dat moment hadden negen van hen een colectomie ondergaan, wat meteen duidelijk maakt dat fecestransplantatie zeker geen wondermiddel is, stelt Medisch Contact. Er vonden drie ernstige ziektegevallen plaats in de donorgroep, waarvan één een verslechtering van de colitis, tegenover twee gevallen van verslechtering in de controlegroep. Het is niet zeker of dit bijwerkingen van de behandeling waren.

Onzekerheden

Er zijn nog veel vragen: zo is niet duidelijk wat de optimale manier is om donoren te selecteren, hoe de behandeling het beste kan plaatsvinden, en hoe lang het effect aanhoudt. Die laatste vraag bleef ook onbeantwoord in het beschreven onderzoek: omdat veel patiënten uit de controlegroep alsnog een behandeling met donorfeces ondergingen, was een vergelijking op langere termijn niet mogelijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.