Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pijn herkennen, meten en behandelen

Pijn blijft een complex fenomeen. Logisch dus dat je handvatten nodig hebt om de juiste pijn te herkennen, meten en behandelen. En wie kan je dan beter informeren dan Erik Scherder, neuropsycholoog bij het VUMC en bekend van DWDD. Kom naar het Pijncongres op 20 januari.
Pijn herkennen

Deskundige sprekers geven je tijdens het Pijncongres tips en tricks over het toepassen van de juiste pijnbestrijding. Neuropsycholoog Erik Scherder geeft tijdens het ochtendprogramma een heldere inkijk in hoe onze hersenen precies werken. Door dit inzicht kun je pijn bij jouw patiënt beter herkennen én misschien ook behandelen.

Pijn begrijpen

Om pijn goed te kunnen behandelen, moet je eerst begrijpen hoe pijn in het lichaam ontstaat en welke factoren van invloed zijn op de uiteindelijke beleving. Hoe kun je als verpleegkundige het gedrag van patiënten met pijn doorgronden en wat zijn valkuilen? Tijdens de lezing van Han Samwel, psycholoog bij het Radboud UMC, krijg je een duidelijk beeld van de ‘gewone’ aanpak van pijn, waarbij empathie en ondersteunende zorg relevant zijn, en pijn waarbij gedragsproblematiek of motivatie meespelen.

Medicatie

Pijnbehandeling met medicatie is niet altijd makkelijk. Je hebt te maken met bijwerkingen, allergieën en medicatie die niet aanslaat. Marjolein van der Horst, anesthesioloog en pijnspecialist in DC Klinieken, gaat tijdens haar lezing in op de mogelijkheden en onmogelijkheden van medicamenteuze pijnbehandeling. Karina Meijers, pijnverpleegkundige in het Amstelland Ziekenhuis, vertelt in haar lezing over niet-medicamenteuze pijnbehandeling.

Inspirerende workshops

’s Middags kun je kiezen uit diverse workshops. Bijvoorbeeld die van Paul Vogelaar: hij leert je pijn in kaart te brengen en welke pijnverminderende interventies je kunt toepassen. Martine Busch, directeur van het Van Praag Instituut, gaat tijdens haar workshop in op de bestaande evidence bij pijnbestrijding en laat je ervaren hoe je subtiel kunt aanvoelen en aanraken bij pijn. Daarbij speelt je eigen innerlijke rust een rol: hoe rustiger je zelf bent, hoe beter je kunt aanvoelen hoe het met de ander is. Wil je meer weten over multimorbiditeit en de meest voorkomende geriatrische aandoeningen en bijbehorende pijn, ga dan naar de workshop van Anneke van der Plaats.

Klik hier voor meer informatie over het Pijncongres en om je direct aan te melden. Boek voor 5 januari en krijg €50,- vroegboekkorting. Voor dit congres kun je 5 accreditatiepunten verdienen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.