Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pijnbehandeling vermindert onrust bij dementie

Een goede behandeling van pijnklachten kan geagiteerde verpleeghuisbewoners met dementie mogelijk wat tot rust brengen.

Door in verpleeghuizen systematisch pijn te behandelen, nam de agitatie van demente verpleeghuisbewoners aanzienlijk af, dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde op basis van een artikel in British Medical Journal (BMJ).

 

Antipsychotica 

Als gevolg van agitatie en agressie krijgen bewoners in verpleeghuizen soms antipsychotica voorgeschreven. Omdat gebruik van deze medicatie leidt tot morbiditeit en mortaliteit, is het van belang om veilige en effectieve manieren te vinden om agitatie en agressie te verminderen, zo schrijven Noorse onderzoekers in BMJ.

 

Beperkingen

Daarom onderzochten zij of het verminderen van agitatie en agressie mogelijk is door het optimaliseren van de pijnbehandeling. De gedachte is dat pijn zich wegens de beperkingen die met dementie gepaard gaan, zoals spraakstoornissen en een afname van het vermogen om abstract te denken, kan uiten in agitatie.

 

Pijnbehandeling

In totaal deden 352 dementiepatiënten mee die allen minstens een keer in de week geagiteerd waren. Na de 8 weken was de agitatie in de interventiegroep gedaald met 17 procent ten opzichte van de controlegroep. Deze bevindingen benadrukken het belang van het tijdig herkennen en behandelen van pijn in het kader van de behandeling en preventie van agitatie en agressie bij patiënten met dementie, stellen de onderzoekers. Daarbij kan dit mogelijk een bijdrage leveren aan het verminderen van het antipsychoticagebruik in verpleeghuizen.

 

Bronnen: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde / Nursing

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.