Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Pijnstiller van de markt om fatale overdosering

EMEA wil medicijnen die dextropropoxyfeen bevatten van de markt halen. Veiligheidsonderzoek heeft een significant aantal sterfgevallen als gevolg van overdosering aan het licht gebracht.
Pijnstiller van de markt om fatale overdosering

Het advies van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA betreft zowel middelen die dextropropoxyfeen bevatten als medicijnen waarbij dextropropoxyfeen de enige actieve stof is (verkocht onder de merknaam Depronal®). De Europese Commissie moet aan het advies van de EMEA nog een wettelijke status geven, zo rapporteert Mednet.

Fatale overdosering
Dextropropoxyfeen behoort tot de groep morfineachtige pijnstillers of opiaten. De sterke pijnsatiller wordt al ongeveer 40 jaar voorgeschreven, alleen of in combinatie met (voornamelijk) paracetamol. Al een aantal jaren zijn er zorgen over fatale overdosering, zowel bewust als onbedoeld. Verschillende lidstaten hebben veiligheidsonderzoek uitgevoerd, maar die onderzoeken leidden tot wisselende conclusies. Sommige lidstaten haalden de middelen van de markt, andere niet.

Niet effectiever
Om hierin enige uniformiteit te bewerkstelligen heeft de EMEA zelf een kosten-baten onderzoek gedaan, allereerst van de combinatiepreparaten met dextropropoxyfeen en paracetamol en later ook van de medicijnen die alleen dextropropoxyfeen bevatten. De conclusie was dat deze medicijnen niet effectiever zijn dan andere pijnstillers, maar wel voor sterfte vanwege overdosis zorgen.

Mednet
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.