Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pilot wijkverpleging uitgebreid en aangepast

Thuiszorgorganisaties in Amsterdam, Hoogeveen en Almere krijgen vanaf 2018 te maken met de pilot wijkverpleging van Zilveren Kruis. De pilot kreeg nogal wat kritiek, met name in Utrecht. Daarom maakte de zorgverzekeraar een paar aanpassingen.
1-thuiszorg-amsterdam-272x272.jpg

Dat meldt Zorgvisie vandaag in een nieuwsbericht met daarin de belangrijkste aanpassingen die blijken uit de nieuwe inkoopvoorwaarden.

Geen indeling in wijken

Zilveren Kruis wijst minimaal vier voorkeursaanbieders aan voor de hele stad, zo meldt Zorgvisie. In de eerste pilotgemeenten Utrecht, Zwolle en Ommen/Hardenberg kreeg elke voorkeursaanbieder een aantal wijken per stad.

Vast bedrag per cliënt

De voorkeursaanbieders in Amsterdam, Hoogeveen en Almere krijgen een vast bedrag per cliënt. Zilveren Kruis kan dit tarief elk jaar bijstellen. In Utrecht, Zwolle en Ommen/Hardenberg declareren de voorkeursaanbieders de werkelijk geleverde uren uit een wijkbudget. Dit wijkbudget is gebaseerd op 2015 en staat voor drie jaar vast.

Lage offerteprijs minder belangrijk

In de nieuwe aanbestedingsprocedure tellen marktaandeel en kwaliteit van de zorgaanbieder zwaar mee. In Utrecht woog de geoffreerde prijs het zwaarst. Daardoor kwam bijvoorbeeld de nieuwe aanbieder Leven & Zorg in de problemen.

In Utrecht kwamen voorkeursaanbieders financieel krap te zitten omdat ongecontracteerde zorgaanbieders hun wijkbudget ‘leeg aten’. Dat zou in de nieuwe opzet niet meer mogelijk zijn.

Actiz: wijkverpleging staat onder water
Het gaat financieel gezien slecht met de wijkverpleging. De gecontracteerde tarieven staan al drie jaar onder druk. Veel partijen kunnen dat volgens ActiZ niet meer aan >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.