Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pleister helpt bij behandeling Alzheimer

Een pleister moet de behandeling van patiënten met ziekte van Alzheimer vereenvoudigen. De pleister, die een geneesmiddel via de huid afgeeft, moet dagelijks op een andere plek van het lichaam worden geplakt.
Pleister helpt bij behandeling Alzheimer

 

De behandeling wordt donderdag tijdens een medisch congres in Zeist voor Nederland geïntroduceerd. Het belangrijkste voordeel van de pleister is dat patiënten minder bijwerkingen ondervinden dan van een pil.

Handig voor verplegenden

Verder is het gebruik van de pleister handig voor verplegenden, omdat met zekerheid is vast te stellen of het middel daadwerkelijk is gebruikt en niet is vergeten.

 

Optimale dosering

Door de pleister komt het geneesmiddel rivastigmine gelijkmatig in het lichaam. Dat maakt een optimale dosering mogelijk. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat misselijkheid en braken bij patiënten die een pleister kregen met twee derde afnamen. Driekwart van de onderzochte patiënten gaf de voorkeur aan een pleister. Sociaal-geriater Jos Mol van de GGZ ouderenzorg West-Friesland in Hoorn ziet de nieuwe toepassing als een stap vooruit. ‘Het middel dat al een jaar of tien bekend is, kan nu effectiever worden ingezet.’ Hij wijst erop dat Alzheimer net als andere ouderdomsziekten met de bestaande medicijnen niet te genezen is.

Derde doodsoorzaak

Bij ongeveer 200.000 Nederlanders is Alzheimer vastgesteld. Als gevolg van de vergrijzing zal het aantal dementerenden toenemen tot circa 600.000. De ziekte van Alzheimer is een hersenaandoening die eerst het geheugen aantast en daarna het vermogen om dagelijkse werkzaamheden uit te voeren belemmert. Een op de tien personen ouder dan 65 jaar lijdt aan deze ziekte. Na hart- en vaatziekten en kanker is Alzheimer de derde voornaamste doodsoorzaak.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.