Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Politiek wil investeren in banen verpleegkundigen

Politieke partijen zijn bereid te investeren in meer banen in de zorg. Dat bleek gisteren tijdens het Grote Zorgdebat in Nieuwegein.
1.jpg

De partijen komen daarmee tegemoet aan het puntenplan van V&VN, dat de beroepsvereniging onlangs presenteerde. Volgens Sonja Kersten van V&VN begint het toenemende tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden ‘op veel plekken nijpend te worden.’ De politieke partijen opperden tijdens het debat verschillende ideeën over hoe ze het tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden willen oplossen. Meer over het Grote Zorgdebat.

(de tekst gaat verder onder deze afbeelding)
 

 

Numerus fixus

Zo kwam de numerus fixus voor de opleidingen verpleegkunde ter sprake tijdens het debat. Eerder gaf beroepsvereniging V&VN al aan dat deze onmiddellijk opgeheven zou moeten worden. ‘Hoe kan het, dat hbo-v’s nog steeds een numerus fixus hebben, terwijl er een groot tekort is?,’ aldus Kees van der Staaij (SGP) tijdens het debat. ‘Het loopt vast op de stages.’ Pia Dijkstra (D66): ‘Er moet voor gezorgd worden dat er meer stageplaatsen komen. Maar dat ligt vooral bij de instellingen.’

GroenLinks wil ervoor zorgen dat meer jonge mensen in de zorg aan het werk komen en daar ook blijven. ‘Verpleegkundigen vallen uit bij hun stage, omdat er gewoon geen stageplekken zijn, of aan het begin van hun carrière, omdat ze ineens als volledig personeel worden ingezet. Daar moet iets in veranderen.’ 

‘Weg met managers’

Karen Gerbrands (PVV) pleit ervoor om managers en overhead te schrappen en deze mensen terug te laten keren naar de werkvloer: ‘Desnoods met behoud van salaris.’ Volgens Gerbrands zijn er geen managers nodig als de politiek de bureaucratie aanpakt. 

Ook de andere partijen vinden dat de bureaucratie in de zorg moet worden aangepakt en dat er meer geld naar de primaire zorgverlening moet. ‘In de afgelopen kabinetsperiode zijn er 77 duizend banen verdwenen,’ zegt SP-parlementariër Renske Leijten. ‘Ik gun de overgebleven zorgmedewerkers meer collega’s.’

Zie ook: ‘Gebrek aan stages grootste probleem in de verpleging’ 


E-health

Maar met meer mensen alleen gaat de zorg het niet redden, denkt Pia Dijkstra (D66). Zij pleit ervoor om meer gebruik te maken van zorg op afstand. ‘Voor bepaalde werkzaamheden kunnen we veel meer gebruikmaken van robots en meer domotica. Op die manier krijgen medewerkers meer tijd voor andere werkzaamheden.’

Verpleegkundig specialist worden

Irma de Hoop van V&VN VS (verpleegkundig specialisten) volgt het debat en denkt dat de zorg verpleegkundigen vast kan houden door ze meer carrièreperspectief te bieden. ‘Bijvoorbeeld door de doorstroom naar verpleegkundig specialist te stimuleren. Uiteindelijk moet vijf procent van de huidige verpleegkundigen specialist worden. Er zijn nu 3000, nog 6000 te gaan!’

Oorzaken tekorten

Volgens V&VN hebben de tekorten in de verpleging twee oorzaken. Enerzijds zijn er te weinig goede stageplekken, waardoor de instroom bij opleidingen al moet worden beperkt. Anderzijds is de uitstroom groot door de toenemende werkdruk. Hoe een nieuw kabinet deze twee bewegingen kan ombuigen, vertelt Kersten in een interview op Skipr.nl. Door bijvoorbeeld te zorgen dat er wordt geïnvesteerd in kwalitatief goede stageplaatsen én te zorgen voor een goed klimaat voor diegenen die al in de zorg werken, zegt ze. ‘Een positief imago helpt daarbij. De politiek kan daar zeker wat aan doen: geef deze mensen een hart onder de riem en zorg ervoor dat we er met z’n allen voor gaan,’ aldus Kersten.

7 REACTIES

 1. @Henriette, een goede observatie wat het probleem is.
  @Piet Jans, helemaal gelijk en ik denk dat die HBO opleiding een grote fout is. De interne opleiding voor verpleegkunde A was goed. Protocol hoe je oogdruppels moet toepassen…..you must be joking. Geniet van je pensioen, ik ben ook zo ver en kijk hoofdschuddend naar mijn beroep waar ik helemaal niets meer van begrijp.

 2. Lees alle reacties
 3. Telkens wanneer ik ergens lees dat het beroep van verpleegkundige als zwaarste is beoordeeld (zowel fysiek als mentaal) denk ik: dat is mooi maar wat doen we ermee?
  Inderdaad is de ORT uitgehold.
  Maar ik voel me ook in de steek gelaten door de vakbonden. Zij zouden moet bewerkstelligen dat er voor jonge collega's mogelijkheden zijn (bijvoorbeeld kinderopvang binnen t ziekenhuis) en voor de oudere generatie na 45 dienstjaren stoppen of op je 65 ste. Dit als compensatie voor al die jaren dat ongezonde onregelmatig werken. Want daar staat nu zeer weinig tegenover en dat maakt het vak helaas onaantrekkelijk voor jongeren.

 4. Goed gezien Gigi en ergerlijker is dat dat in 1975 al zo was … ondanks vakbonden/vakverenigingen niks verandert. Financieren van de HBO scholen wordt veel liever gedaan dan daadwerkelijk mensen aan 'bed' krijgen.
  Maar daarom moet je ook VS worden, dan krijgt je werkgever 50.000 euro compensatie en je begeleider 8000 euro en daarnaast nog je opleiding van 60.000 euro. En dan ben je NP en blijk je praktisch gezien toch beter de titel PA te moeten hebben dus ga je nóg een keer een 2 jarig traject in mét dezelfde vergoeding. En als je dan klaar bent betaald de instelling je salaris (post, verpleging en verzorging …) terwijl je werk van een arts verricht.
  Het grappige is, je hoeft helemaal niets met de gezondheidszorg te maken hebben, als je maar een HBO diploma hebt (in economie, taal of andersins maakt niet uit …)

 5. Ik wil graag doorleren van VIG naar Verpleegkundige, maar dan krijg je te horen. We werken niet met een bepaalde school samen en ze willen je niet betalen. Ja je mag op een laag uurtariefje werken van 'leerling' als je 31 jaar bent.
  Je eigen opleidingskosten betalen mag ook niet, ter compensatie. Dan blijft er zeer weinig over. Wel klagen er willen geen mensen in de zorg werken. Is dit krom of niet?

 6. Investeren in carrière als VS ? Er is een overschot aan artsen, legio ANIO omdat er geen plaats meer is. Maar wel peperdure VS opleiden die vooral bezig zijn met doktertje spelen … Juist dáár is geen behoefte aan.
  Zorg dat het vak aantrekkelijk wordt (kan ook zonder 2% loonsverhoging …). Ook de beroepsgroep moet zelf ook hard aan de slag. Een landelijk protocol (HBO niveau…) hoe oogdruppels toe te dienen kan ík niet serieus nemen … Werk aan vakinhoud en stop met dat gezeur over niveau … Er is nog heel veel werk aan de winkel, voor jullie, want ik stop ermee en ga met pensioen …

 7. De voorspelling van verpleegkundigen tekort is al jaren geleden gedaan.
  Zolang er niets aan de gevaarlijk hoge werkdruk gedaan word, dan blijven er velen uitstromen.
  En dan het salaris….de onregelmatigheidstoeslag in de fabrieken ligt vele malen hoger dan in de gezondheidszorg.
  Waarom?

 8. Wat zeker zal helpen is het aantal afvallers op de hogescholen te verminderen, dat is ruim 50%. Helpt meer dan de numerus fixus af te schaffen,maar ja dat kost de hogescholen geld en inspanning.
  Even nog wat meer ongemakkelijke waarheden;
  uitstroom 30-40 jarigen uit gezondheidszorg is fors.
  Reden: weinig autonomie in het werk,slechte betaling,ongemakkelijke werktijden,vies en zwaar werk geen carrière-kansen. En dan kan je nog zo hard roepen wat een fijn en mooi vak het ook is, mensen maken hun eigen keuzes met de voeten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.