Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Poll: herregistratie BIG of doorlopend bijscholen?

Jezelf wekelijks bijscholen, in plaats van je BIG-registratie elke vijf jaar vernieuwen: lijkt jou dit een goed idee? Laat je mening horen in de poll.
wijkverpleegkundige aan bureau
Foto: Arno Massee

Wil je als zorgverlener BIG-geregistreerd blijven, dan moet je jezelf elke vijf jaar laten herregistreren. Twee artsen pleiten ervoor om die herregistratie voor artsen te vervangen door een continu bijscholingsprogramma. Dat meldt vakblad Zorgvisie.

Wekelijkse toets

Volgens Jan Kremer en Leo Ottes, verbonden aan het Zorginstituut en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, moet de BIG-herregistratie op de schop. De werkervaringseis van de wet BIG is geen garantie dat de kennis van artsen op peil is, aldus Kremer en Ottes. Zij stellen dat het beter is om artsen voortdurend bij te scholen en hun kennis wekelijks te peilen. Zolang het kennisniveau op peil is, blijft de arts BIG-geregistreerd.

Beroepsvereniging V&VN gaf al eerder aan dat een werkervaringseis alleen niet genoeg is om BIG-geregistreerd te zijn en te blijven. De vereniging heeft erop aangedrongen dat ook deskundigheidsbevordering opgenomen wordt in de Wet BIG II. Dit is inmiddels opgenomen in het wetsvoorstel. ‘De vereniging heeft zich hier hard voor gemaakt; zij vindt het belangrijk dat naast werkervaringseisen (urennorm) ook eisen worden gesteld aan deskundigheid van verpleegkundigen. Wel pleit de vereniging voor zo laag mogelijke kosten en een onafhankelijk persoonlijk portfolio voor verpleegkundigen.

Algemene kennis

De bijscholing zou moeten gaan over algemene medische kennis, schrijven Kremer en Ottes. ‘Weliswaar wordt de medisch-specialistische kennis vanuit het betreffende specialisme bewaakt, maar dat geldt niet voor essentiële medische kennis buiten het vakgebied. Dit gaat om zaken die elke arts moet weten, ongeacht zijn specialisme. Bijvoorbeeld handelen in noodsituaties en alarmsignalen bij patiënten herkennen.’ Verder moet de bijscholing goedkoop zijn en weinig tijd kosten.

Het voorstel van Kremer en Otten gaat over artsen, maar Nursing is benieuwd: wat vinden verpleegkundigen van hun idee? Stem op de poll en licht je mening toe in de reacties!

1 REACTIE

  1. Eerst maar zorgen voor een goede overgangsregeling voor inservice opgeleide verpleegkundigen en verpleegkundigen met een specialisatie!
    Anders ontstaat er een totaal onwerkbare situatie op de werkvloer met alle gevolgen van dien!
    Kennis, competenties, ervaring en de huidige praktijk moet leidend zijn en niet bescherming van de hbo titel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.