Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Poll: Verpleegkundige spreekt arts niet aan op hygiëne

Bijna veertig procent van de verpleegkundigen spreekt collega's aan op het dragen van sieraden of horloges, maar artsen niet. Dat blijkt uit een poll op Nursing.nl.
Poll: Verpleegkundige spreekt arts niet aan op hygiëne

37 procent doet dat wel. Een kwart van de pollstemmers geeft aan elkaar niet aan te spreken op het overtreden van de hygiëneprotocollen. Dat blijkt uit een poll op Nursing.nl. Dat artsen en verpleegkundigen elkaar niet aan durven te spreken op fouten of ernstige overtredingen van hygiëneprotocollen in ziekenhuizen bleek onlangs ook uit verborgen camerabeelden van actualiteitenprogramma ZEMBLA.

Overtreden hygiëneprotocollen
In de uitzending liet Zembla met verborgen camerabeelden zien dat regels voor handhygiëne op grote schaal worden overtreden. Artsen en verpleegkundigen dragen ringen, horloges, armbanden en piercings terwijl dat verboden is, maar niemand spreekt elkaar erop aan. ‘We zien wel dat artsen zich niet aan de regels houden, maar we durven er niets van te zeggen’, vertelt een verpleegkundige in de uitzending.  Professor Johan Lange, hoogleraar chirurgie aan het Erasmus MC, constateert dat juist die angst gevaarlijke situaties voor de patiënt oplevert. Hij zegt in ZEMBLA:  ‘De cultuur is op dit moment ongeschikt om elkaar aan te spreken.’ Professor Jan Klein, bijzonder hoogleraar Veiligheid in de Zorg aan de Erasmusuniversiteit, maakt zich ook zorgen over de angstcultuur. Hij vertelt in de uitzending dat verpleegkundigen die wel hun nek uitsteken, er later ‘de zure vruchten van plukken’.

Undercover
Voor de beelden ging verslaggever Ton van der Ham vier weken undercover als vrijwilliger patiëntenvervoer in het Oudenrijn Ziekenhuis in Utrecht, het Gemini-Ziekenhuis in Den Helder en het MC Zuiderzee Ziekenhuis in Lelystad. Hij bracht patiënten naar de operatiekamer en was ook gastheer op een verpleegafdeling. Ondertussen maakte hij opnamen met een verborgen camera.

Verpleegkundige vindt eigen instelling vies
Verslaggever Ton van der Ham ging drie jaar geleden al undercover in ziekenhuizen, toen als schoonmaker. Dat resulteerde in de ZEMBLA-uitzending ‘Vieze Ziekenhuizen’. Naar aanleiding van die uitzending zette Nursing een poll online, waaruit bleek dat meer dan 60 procent van de verpleegkundigen de eigen instelling vies vindt. Zo zegt verpleegkundige Gerrie: ‘Met name de schoonheid van de patiëntenkamers laat veel te wensen over. Een groot stofnest aan het plafond en de onderkant van de bedden. Al wel verschillende malen aangegeven bij leidinggevenden.’ 62% van de ruim 200 stemmers op Nursing.nl gaf toen aan dat in zijn of haar instelling slecht wordt schoongemaakt. 34% gaf aan dat het redelijk schoon is, maar dat er zeker ruimte is voor verbetering. Slechts 4% van de bezoekers gaf aan dat er bij zijn/haar instelling goed wordt schoongemaakt.

Door: redactie Nursing

2 REACTIES

 1. Net als in India is formeel het kastesysteem afgeschaft maar leeft informeel gewoon voort..
  Rangen standen..
  Bovendien: de dokter zegt het toch altijd beter te weten..Van hem geen besmetting te verwachten..(don’t you believe it!!)
  Soms leven er daar heel wonderlijke opvattingen over
  Vepleegkundigen behoren-net als artsen- tot een volkje dat zich slecht laat corrigeren.Zeker niet bottom up.
  De middenstanders in de beroepsgroep van de gezndheidszorg.
  Gechargeerd gezegd: likken naar boven en trappen naar beneden

 2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.