Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Polyfarmacie neemt toe en niet alleen bij ouderen

Het aantal Nederlanders dat 5 of meer medicijnen langdurig gebruikt, neemt gestaag toe. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).
medicatie
foto: Arno Massee

In de periode 1999-2014 is het percentage volwassenen met polyfarmacie zelfs meer dan verdubbeld, van 3,1 naar 8,0%. Dit komt niet alleen door de vergrijzing, berekenden Monika Oktora (UMCG) en collega’s. Ook onder volwassenen < 65 jaar komt polyfarmacie steeds vaker voor (PLoS One. 2019;14:e0214240). Uit het onderzoek blijkt wél dat polyfarmacie nog altijd het meest voorkomt onder ouderen.

De toename van polyfarmacie komt grotendeels door preventieve medicatie, meldt het NTvG. Met name het gebruik van protonpompremmers, angiotensine-II-antagonisten en statines nam toe, vermoedelijk als gevolg van de aandacht voor maagbescherming en cardiovasculair risicomanagement.

Lees meer over het onderzoek op de website van het NTvG.

Niet alleen wijsheid komt met de jaren: ook het medicijngebruik neemt vaak toe bij ouderen. Waarop moet je letten bij ouderen die meerdere geneesmiddelen tegelijk gebruiken? 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.