Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poolse vakantiekrachten in verpleeghuis Zeist

Een verpleeghuis in Zeist haalt al jaren vakantiekrachten uit Polen om de onderbezetting op de werkvloer tegen te gaan.

Een reportage in EenVandaag liet vrijdagavond zien dat deze verzorgenden nauwelijks een woord Nederlands spreken. In een spoedcursus wordt hun een aantal basiswoorden geleerd. In Polen verdienen de verzorgenden zo’n 300 euro per maand, in Nederland minimaal vier keer zoveel.

 

Opleiding 

Directeur van het verpleeghuis Bente Schotel merkte bij haar komst in 2007 dat een groot tekort was ontstaan in de vakantieperiode. Via de Poolse vrouw van een medewerker haalt ze nu sinds enige tijd Polen naar haar verpleeghuis. Alhoewel ze de Nederlandse taal niet hoeven te spreken, moeten ze wél een opleiding verpleegkunde volgen. Ze verrichten echter geen medische handelingen.

Nadelen

‘Wij zien echt risico’s op het gebied van patiëntveiligheid’, zegt Francis Bolle van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. Zij vreest dat de taalbarrière kan leiden tot miscommunicatie en daardoor risico’s met zich meebrengt.

‘Innerlijk respect’
Bente Schotel, vestigingsmanager te Zeist, vindt juist dat Nederlanders veel kunnen leren van het Poolse personeel. ‘Ze zijn een beetje ouderwets opgevoed. Dat innerlijke respect voor ouderen en zieken kennen wij in Nederland niet echt meer.’

Reacties van bewoners
De reacties van bewoners zijn wisselend. ‘Ik vind het moeilijk, ze doen niet hun best om te luisteren’, verklaart een vrouw. Andere bewoners hebben daar minder moeite mee. ‘Ze helpen me elke morgen met wassen en aankleden, valt niets op aan te merken.’

 

Wat vind jij hiervan? Laat het weten via onze poll!

 

Bron: Eenvandaag

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.