Het coronamedicijn Paxlovid zit sinds 15 november in het basispakket van de zorgverzekering. Voor wie is deze coronapil bedoeld en hoe effectief is Paxlovid? Dit is wat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zegt.
1 Wat is Paxlovid?
Een dosis Paxlovid bestaat uit 3 tabletten: 2 (roze) tabletten nirmatrelvir en 1 (wit) tablet ritonavir. Nirmatrelvir blokkeert het eiwit dat het coronavirus nodig heeft om zich te vermenigvuldigen. Door ritonavir wordt nirmatrelvir minder snel afgebroken in het lichaam; het middel werkt dus langer. De patiënt moet de tabletten 2 keer per dag oraal innemen, 5 dagen lang. Behandeling met Paxlovid moet starten binnen 5 dagen na het constateren van symptomen van covid-19. De hele kuur van 30 pillen moet altijd worden afgemaakt.
2 Voor wie is Paxlovid?
Dit coronamedicijn wordt alleen voorgeschreven aan volwassen patiënten met covid-19 die risico lopen op ernstige ziekte door het coronavirus, schrijft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). ‘Denk aan ouderen, diabetespatiënten, hartpatiënten, kankerpatiënten en mensen met obesitas of overgewicht.’ Omdat onvoldoende bekend is over hoe dit medicijn werkt tijdens zwangerschap mogen mensen die zwanger zijn het niet gebruiken. Ritonavir, dat ook wordt voorgeschreven als HIV-medicijn, remt de afbraak van veel medicijnen. Daarom moeten artsen voor het voorschrijven van Paxlovid altijd het medicijngebruik van de patiënt controleren.
3 Hoe effectief is Paxlovid?
Mensen die Paxlovid hebben gekregen zijn in de 1e 30 dagen daarna 51% minder vaak in het ziekenhuis opgenomen dan zij die deze coronapil niet hebben gekregen. Dat meldden Amerikaanse onderzoekers in november 2022, op basis van een studie onder bijna 700.000 Amerikanen. Het maakte voor het effect van Paxlovid niet uit of iemand wel of niet gevaccineerd was tegen covid-19.
Het CBG schrijft over een eerdere studie onder ruim 2.000 covid-19-patiënten. Deze studie was een belangrijk bewijs om Paxlovid toe te laten op de markt. ‘Al deze patiënten hadden ten minste één onderliggende ziekte. Na de behandeling met Paxlovid werd 0,8% van de patiënten alsnog in het ziekenhuis opgenomen voor tenminste 24 uur, in vergelijking met 6,3% van de patiënten uit de groep die het nepmedicijn (placebo) kreeg. In de groep die Paxlovid kreeg waren er geen sterfgevallen. Er waren 12 sterfgevallen in de placebo groep.’
Belangrijke nuance bij de studie die het CBG noemt is dat destijds de delta-variant van het coronavirus nog dominant was. Maar uit laboratoriumonderzoek bleek toen al dat Paxlovid ook andere varianten zoals omikron kon blokkeren.
4 Welke bijwerkingen heeft Paxlovid?
Het CBG meldt op haar website: ‘De meest voorkomende bijwerkingen tijdens of na gebruik van Paxlovid zijn verandering van smaak, hoofdpijn, diarree en overgeven. In enkele gevallen krijgen patiënten ook last van spierpijn of een verhoogde bloeddruk. De bijwerkingen zijn over het algemeen mild.’
Bron: Coronamedicijn Paxlovid, College ter Beoordeling van Geneesmiddelen
Het CBG geeft ook een overzicht van goedgekeurde medicijnen en lopende onderzoeken naar medicijnen tegen covid-19.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account