Patiënten op twee verpleegafdelingen in het Radboudumc dragen voortaan gedurende de opname een klein apparaatje voor draadloze registratie van alle parameters. De verpleegkundige hoeft dit dus niet meer meerdere malen per dag handmatig te doen.
Op twee verpleegafdelingen (Interne en Heelkunde) in het Radboudumc wordt komende maand na een testperiode gestart met het 24/7 continue meten van de vitale functies aan de hand van een apparaatje aan de pols. Deze zorgt voor draadloze registratie van alle parameters. Een computerprogramma berekent doorlopend of er een veilige situatie is, of dat er moet worden gealarmeerd aan de verpleegkundige. Zo kan een achteruitgang in de gezondheidstoestand van een opgenomen patiënt eerder worden gesignaleerd of voorspeld en kan behandeling eerder starten.
Zie ook: Continu monitoren vitale functies niet zinvol
Vroeg signaleren klinische achteruitgang
De winst van dit continue monitoren is volgens het Radboudumc vroeg signaleren van klinische achteruitgang en daar vroegtijdig op inspelen. ‘Met als gevolg minder ongeplande IC-opnames, een betere prognose en sneller herstel en dus een verbetering van de zorg voor de patiënt,’ vermeldt dr. Bas Bredie, internist op de afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc in een persbericht.
Onnodige zorghandelingen
Doorgaans meten verpleegkundigen handmatig driemaal per dag vijf vitale functies bij alle opgenomen patiënten. Onlangs kwam het continu monitoren van vitale functies nog uit de bus als meest onnodige zorghandeling door verpleegkundigen, bij een peiling van beroepsvereniging V&VN. Verpleegkundigen en verzorgenden noemen dit tijdrovend en soms belastend voor de patiënt. De belangrijkste redenen om het toch te doen: gewoonte (51%) en: omdat de arts erom vraagt (55%). ‘Het creëert schijnzekerheid, omdat je meestal niks doet met de uitkomst’, stelt een van de respondenten. ’Het is een grote belasting voor de patiënt’, aldus een andere zorgmedewerker.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account