Om ingeschreven te blijven in het Kwaliteitsregister V&V, moet je een bepaald aantal punten per jaar behalen. Maar waar kun je nou eigenlijk precies allemaal punten mee verdienen, en hoeveel punten krijg je voor die activiteiten?
Verpleegkundigen die op dit moment in het Kwaliteitsregister V&V staan ingeschreven, moeten over een periode van 5 jaar tijd 184 punten halen. Daarvan moeten 80 punten geaccrediteerd zijn*, dat wil zeggen: verdiend door bijscholingen die door een speciale Accreditatiecommissie zijn goedgekeurd. De regels voor geaccrediteerde scholing staan verwoord in de uitvoeringsregeling die op de website van het Kwaliteitsregister V&V te vinden is.
Overige deskundigheidsbevordering
De overige punten – en dat is nog niet bij veel verpleegkundigen bekend – kun je behalen met zogenaamde ‘overige deskundigheidsbevorderende activiteiten. Dit zijn scholingen die jij of je werkgever zelf initieert, zoals een klinische les of thema-avond. Voor niet-geaccrediteerde deskundigheidsbevordering (overige deskundigheidsbevorderende activiteiten) moet iedere verpleegkundige of verzorgende zelf bepalen of het in haar portfolio thuishoort. Het lijstje hieronder is een richtlijn. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om de activiteiten die bijdragen aan je deskundigheid naar eer en geweten op te voeren. Wanneer een deskundigheidsbevorderende activiteit (scholing, klinische les, symposium, vakliteratuur) ervoor zorgt dat je je beroep als verpleegkundige of verzorgende beter kunt uitoefenen, mag de tijd die hiervoor staat meetellen als punten in je portfolio.
Welke activiteiten mag ik opvoeren in mijn portfolio van het Kwaliteitsregister V&V?
Uitsluitend de activiteiten die er direct toe bijdragen dat je deskundiger bent geworden op het terrein van de verpleegkundige of verzorgende beroepsuitoefening. Wanneer je je afvraagt wat er wordt gerekend tot de verpleegkundige of verzorgende deskundigheid, kun je kijken naar het beroepsprofiel verpleegkundige of verzorgende. Daar wordt het beroepsmatig handelen onderverdeeld in zeven competenties, verdeeld over zeven CanMEDS-rollen. Wat zijn de CanMEDS-rollen en welke activiteiten vallen eronder
Hieronder een aantal voorbeelden van overige deskundigheidsbevorderende activiteiten.
Maximum aantal uren/punten PER KEER
Deelname aan een werkgroep 5 punten per jaar
Klinische les bijwonen 1 punt per keer
Meedoen met intervisie 1 punt per keer
Casuïstiekbespreking 1 punt per keer
Intervisie met collega’s 1 punt per keer
Vakliteratuur lezen 5 punten per jaar
Symposium/Congres**
Congres 6
Symposium 6
Voorbereiding op het verzorgen van een deskundigheidsbevorderende activiteit***
Zelfstudie in het kader van de voorbereiding op klinische les, intervisie of casuïstiekbespreking 1
Zelfstudie in het kader van de voorbereiding op een presentatie, workshop of voordracht 1
*Voor herregistratie moet je 184 punten in 5 jaar halen: verpleegkundigen 80 geaccrediteerde punten en 104 met overige deskundigheidsbevorderende activiteiten, verzorgenden 60 geaccrediteerde punten en 124 overige deskundigheidsbevorderende activiteiten.
**Dit gaat dus om symposia en congressen die niet officieel zijn goedgekeurd door de Accreditatiecommissie.
***Toelichting: voor één effectief uur aan deskundigheidsbevordering kun je één punt opvoeren. Activiteiten onderbouw je met een bewijs van deelname dat is ondertekend door je leidinggevende.
Verplichte bij- en nascholing
Als het aan minister Schippers ligt, wordt bij- en nascholen voor verpleegkundigen verplicht. Maar wie gaat dat betalen? Lees meer>>>
Lees Interacties
Praktijk
Palliatieve Zorg
Footer
Nursing Vlaanderen
Ga naar Nursing.be
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account