Morfine is een goede pijnstiller en kan ook worden ingezet om de effecten van benauwdheid te verzachten. Maar morfine en andere opiaten zijn niet bedoeld om het levenseinde te bespoedigen of stervenden mee te sederen.
Dat schrijft expert palliatieve zorg en pijn Paul Vogelaar in zijn blog op Nursing.nl. ‘Huisartsen, medisch specialisten en specialisten ouderengeneeskunde blijken vaak niet op de hoogte van de richtlijnen. Ik denk dat ook nog steeds geldt voor verpleegkundigen en verzorgenden.’
Overdosis opiaten en delier
Paul Vogelaar schreef zijn blog naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur op 11 maart jl. Daarin zegt professor Agnes van der Heide dat naar schatting 550 patiënten per jaar sterven aan een overdosis morfine. Zij noemt deze praktijk een verborgen en verboden vorm van euthanasie. Morfine toedienen met als doel een patiënt te laten overlijden mag niet, zo vertelt Van der Heide in de uitzending. Veel patiënten krijgen dan te maken met de bijwerkingen van een overdosis opiaten, zoals delier, hallucinaties, angst en zelfs ademhalingsdepressie.
Euthanasiewet
Hoogleraar Agnes van der Heide verwijt artsen dat zij zich niet houden aan de regels, en daarmee de euthanasiewet geweld aandoen. Ook houden artsen zich niet aan de richtlijnen die gelden in het geval er sprake is van ernstig lijden van een stervende. Het IKNL heeft daarvoor in 2010 de ‘Richtlijn palliatieve sedatie’ vastgesteld. In deze richtlijn staat dat het in de laatste levensdagen toegestaan is om het bewustzijn van de patiënt te verlagen. Dit mag echter alleen als er sprake is van een onbehandelbaar symptoom met een ernstige lijdensdruk. Een dergelijk symptoom heet dan refractair te zijn. Dat kan bijvoorbeeld gaan om zeer ernstige therapieresistente pijn of dyspnoe, lichamelijke en geestelijke uitputting of een onomkeerbaar delier.

Paul Vogelaar is verpleegkundig expert palliatieve zorg en pijn. Hij werkt als zzp’er in de terminale zorg en het onderwijs en blogt op regelmatige basis voor Nursing. Lees de volledige blog van Paul Vogelaar hier.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account