De richtlijn Smetten uit 2011 is nog steeds actueel, maar veel verpleegkundigen kennen de richtlijn niet. Dat concluderen Nivel en IQ Healthcare uit een onderzoek onder meer dan 800 verpleegkundigen en verzorgenden.
De helft van de ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden zegt dagelijks te maken te hebben met cliënten met (risico op) smetten. Toch kennen twee op de drie de richtlijn uit 2011 niet. Ook blijken veel verpleegkundigen en verzorgenden knelpunten te ervaren bij de preventie en behandeling van smetten.
Preventie
Vier op de tien ondervraagde zorgverleners ervaren knelpunten bij de preventie van smetten. Ze vergeten bijvoorbeeld preventieve maatregelen zoals de dagelijkse huidzorg of het drogen van huidplooien. Ook geven sommige respondenten als knelpunt aan dat er geen dat er geen duidelijke richtlijn of protocol is – logischerwijs zijn dit de respondenten die de richtlijn Smetten niet kennen.
Behandeling
Ook bij de behandeling van smetten ervaren vier op de tien respondenten knelpunten. Het meest genoemde punt is de samenwerking met andere disciplines, het ontbreekt aan duidelijke samenwerkingsafspraken. Ook bij de behandeling noemen sommige verpleegkundigen en verzorgenden dat het ontbreekt aan een duidelijke richtlijn of protocol.
Geen nieuwe richtlijn smetten
Sinds het uitkomen van de richtlijn Smetten in 2011 is er weinig nieuwe kennis bijgekomen over dit onderwerp. Het Nivel vindt het daarom niet nodig dat V&VN de richtlijn vernieuwt, maar adviseert V&VN wel om de bekendheid te vergroten. Ook moet er meer onderzoek komen zodat verpleegkundigen en verzorgenden smetten op de juiste manier kunnen voorkomen en behandelen.
Smetten
Smetten (intertrigo) is een veelvoorkomende kwaal in de thuiszorg, ziekenhuizen en woonzorgcentra. Gemiddeld heeft zeven procent van alle patiënten een of meer smetplekken. In de thuiszorg is dat elf procent. Vaak is de aandoening chronisch. De V&VN-richtlijn beschrijft smetten als ‘een in de grote huidplooien gelokaliseerde, oppervlakkige huidaandoening, die zich kenmerkt door roodheid aan beide zijden van de plooi’. Symptomen die kunnen wijzen op intertrigo zijn; maceratie (verweking), fissuren (scheurtjes), erosies, een nattende huid of korstvorming en een onaangename geur.
Lees Interacties
Praktijk
Wondzorg
Footer
Nursing Vlaanderen
Ga naar Nursing.be
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account