Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Praktische tips bij zelfcontrole diabetes

Zelfcontrole: meestal een zaak van de diabetespatiënt zelf. Als verpleegkundige ben je er vaak zijdelings bij betrokken. Hoe zat het ook alweer? Drie praktische aandachtspunten.
Tips bij zelfzorg diabetes.
Tips bij zelfzorg.

Eerste of de tweede druppel?

De Richtlijn Zelfcontrole van het EADV adviseert patiënten om bij zelf prikken de eerste bloeddruppel te gebruiken. Uiteraard na eerst de handen te hebben gewassen. Het advies luidt: niet ontsmetten, maar wassen met een neutrale zeep en goed afdrogen (ook vocht op de vingertoppen kan de score beïnvloeden). Kan je patiënt echt zijn handen niet wassen, veeg dan de eerste druppel weg en ga voor de tweede druppel.

Stuwen

Het nadeel van de tweede druppel bloed gebruiken, is dat je harder moet duwen om deze aan de oppervlakte te krijgen. Onderzoek onder diabetespatiënten laat zien dat externe druk een afwijking van 10 procent in glucoseconcentratie veroorzaakt bij 5 tot 13 procent van de mensen uit de onderzoeksgroep. Vermijd stuwing dus. Laat de patiënt vooraf zijn handen wassen met warm water voor een betere doorbloeding, of even de handen naar beneden houden voor het prikken. Prik ook altijd aan de zijkant van de vingertop; dit is de minst gevoelige plek en bovendien heb je zo twee kanten waar je het kunt proberen. Check ook eens hoe lang iemand de pen al heeft: het kan zijn dat de veer versleten is en de pen daardoor niet krachtig genoeg kan prikken.

Bewaren van strips

Wijs je patiënt erop dat de strips goed afgesloten bewaard moeten worden. Ze zijn erg gevoelig voor luchtvochtigheid en vocht beïnvloedt de waarden uit de meting. Hoe langer de strips blootgesteld zijn aan luchtvochtigheid, hoe sterker de afwijking in de meting kan zijn. Het is dan ook belangrijk om de strips niet te bewaren in de keuken of badkamer: een droge plaats met kamertemperatuur is de beste plek.

Deze tips komen uit het artikel: ‘Acht vragen over zelfcontrole bij diabetes’, Nursing 10 2014.

Lees ook: ‘Mijn diabetespatiënt wil pas na zonsondergang medicatie nemen’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.