Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prinsjesdag 2021: geen nieuwe plannen voor de zorg, geen salarisverhoging zorgpersoneel

De zorgbegroting voor het komend jaar heeft niets extra's in petto voor verpleegkundigen. Het demissionaire kabinet reserveert vooral geld voor klimaat, criminaliteit en de woningmarkt.
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima.
Voor komend jaar heeft het kabinet geen extra geld voor salarisverhoging voor de zorg gereserveerd. Foto: ANP|Koen van Weel

Dat staat in de Miljoenennota 2021-2022 die vandaag door het demissionaire kabinet werd gepresenteerd in Den Haag.

In de begeleidende Kamerbrief van demissionair-minister De Jonge staat dat het ministerie van VWS meer aandacht wil vragen voor preventie en gezondheid, regie binnen organisaties, oog voor vernieuwing, en werkplezier. Daarvoor wordt in 2022 geld vrijgemaakt. Uitspraken over salarisverhoging van zorgpersoneel ontbreken.

In de brief volgt een opsomming van subsidies voor programma’s die VWS al langer ondersteunt, en die kennelijk verlengd worden. Bijvoorbeeld de subsidieregeling ondersteuning wijkverpleging (SOW), waar Nursing al eerder over berichtte. Daarvoor is 57 miljoen gereserveerd.

E-health

Verder trekt het demissionaire kabinet komend jaar 14 miljoen euro uit voor de ‘stimuleringsregeling e-health thuis’ voor mensen die thuis ondersteuning en zorg nodig hebben. Daarnaast is in 2022 ruim 4 miljoen beschikbaar voor de ‘subsidieregeling juiste zorg op de juiste plek’, onder andere bedoeld om samenwerking in de regio en tussen zorgsectoren te stimuleren.

Ook steunt het kabinet de sector in het werven, scholen en behouden van voldoende zorgmedewerkers. Door de coronacrisis is het tekort aan stageplekken voor studenten van zorgopleidingen verder toegenomen, omdat veel stages zijn uit- of afgesteld. In 2022 is er 63,5 miljoen euro beschikbaar gesteld om werkgevers een impuls te geven om meer stageplekken aan te bieden.

Meer salaris

Vorige week stemde de Tweede Kamer nog voor een motie van ChristenUnie en SP, waarin werd gevraagd om 600 miljoen extra voor een hoger salaris van zorgmedewerkers. De Jonge antwoordde toen dat salaris alleen de mensen niet binnen houdt. Bovendien was het technisch niet meer mogelijk om meer geld in de zorgbegroting vrij te maken, stelde hij.

De oppositiepartijen zullen hier vast op terugkomen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, die morgen en overmorgen plaatsvinden. De partijen uiten daarin niet alleen kritiek op de plannen van het demissionaire kabinet, maar presenteren ook alternatieve plannen.

Lovende woorden in de Troonrede

Mensen die in de zorg werken hebben een buitengewone prestatie geleverd, zei koning Willem-Alexander in zijn troonrede. De komende tijd staat in het teken van het herstel van mensen die tijdens de coronacrisis in de zorg werken, zowel in de ziekenhuizen als in de verpleegzorg.

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.