Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Richtlijn blaasinstillatie voor verpleegkundigen

Er is een landelijke evidence based richtlijn blaasinstillatie voor de behandeling van niet-spierinvasieve blaastumoren beschikbaar.
Richtlijn blaasinstillatie voor verpleegkundigen

‘Een landelijke richtlijn was hard nodig’, vertelt verpleegkundig specialist urologie Mirjam Kappert in het net verschenen oktobernummer van Nursing. ‘Tot nu toe waren er geen eenduidige voorschriften voor een blaasinstillatie. Ziekenhuizen hanteerden eigen protocollen en hierin zaten grote verschillen op het gebied van hygiëne en veilig werken met gevaarlijke stoffen ten behoeve van de patiënt en de verpleegkundige die de blaasinstillaties uitvoert.’

Hygiëneadviezen
De nieuwe richtlijn onderstreept het belang van veiligheid bij het toedienen van cytostatica en immunotherapeutica, zowel voor de patiënt als de verpleegkundige. Alles is erop gericht ‘besmetting’ van de omgeving te voorkomen. Zo stelt de richtlijn eisen aan de ruimte waar de toediening plaatsvindt. Blaasinstillaties mogen alleen plaatsvinden in ruimten die daarvoor zijn uitgerust. De ruimte moet makkelijk te reinigen zijn, er moet een calamiteitenbox zijn en een gevarensymbool. De richtlijn geeft adviezen over persoonlijke beschermingsmaatregelen en tips over nazorg en hygiëneadviezen aan de patiënt.

Multidisciplinair
De richtlijn, een initiatief van V&VN Urologie en het Integraal Kankercentrum Nederland, is ontwikkeld door een multidisciplinaire werkgroep bestaande uit verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, een uroloog, een ziekenhuisapotheker en een arbeidshygiënist.

In Nursing oktober legt verpleegkundig specialist urologie Mirjam Kappert stap voor stap uit hoe je een blaasinstillatie uitvoert.

Download de landelijke evidence based richtlijn blaasinstillatie.

oncoline
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.