Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Risico op kanker na nachtdiensten toch onduidelijk

De verhoogde kans op borstkanker bij vrouwen die regelmatig nachtdiensten draaien is klein. Bovendien is onbekend of het risico überhaupt door nachtwerk wordt veroorzaakt.

Dit schrijft dagblad Trouw vandaag.

De FNV riep leden met borstkanker gisteren op zich te melden als ze minstens tien jaar nachtdiensten hebben gedraaid. De bond doet dit in navolging van Denemarken, waar al tien verpleegkundigen om deze reden een schadevergoeding kregen. De FNV wil richtlijnen die het aantal uren nachtdienst aan banden leggen.

Voorbarig
Nederlandse deskundigen reageren verdeeld op het initiatief. In het Nederlands Kanker Instituut (NKI) in Amsterdam vinden ze het ’voorbarig’, want wetenschappelijk staat niet met zekerheid vast dat nachtwerk borstkanker veroorzaakt.

Tikt snel aan
Dick Heederik, hoogleraar gezondheidsrisicoanalyse aan de Universiteit Utrecht, vindt het te gemakkelijk om het verband tussen nachtdienst en borstkanker zo weg te redeneren. ‘De ziekte komt zo vaak voor dat het al snel aantikt.’

Twintig tot dertig jaar
Monique Frings-Dresen, hoogleraar arbeidsgezondheidskunde in het AMC/Coronel Instituut voor arbeid en gezondheid in Amsterdam, werkte in 2006 mee aan een rapport dat de Gezondheidsraad aan het probleem wijdde. Ook zij relativeert het gevaar. ‘Het verhoogde risico treedt pas op bij mensen die twintig tot dertig jaar achtereen nachtarbeid hebben verricht.’

Onzekerheid
De Gezondheidsraad concludeerde in 2006 dat vrouwen na twintig tot dertig jaar nachtdienst anderhalf keer zoveel kans op borstkanker hadden als normaal. Dat getal was volgens de hoogleraar met grote onzekerheid omgeven, omdat in veel onderzoek slecht was geregistreerd hoeveel uur de deelneemsters ’s nachts hadden gewerkt. Het lijkt haar daarom lastig om richtlijnen op te stellen op basis van de wetenschap, en al helemaal om schadevergoedingen los te peuteren.

Het wachten is nu op een rapport van het kankeronderzoekcentrum van de Wereldgezondheidsorganisatie (IARC), dat in de zomer zal verschijnen.

Trouw
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Het is bekend dat veranderingen in het bio-ritme van de mens (nacht- en ploegendiensten) druk legt op allerlei regelsystemen in ons lichaam. Dit is echter geheel individueel. Het lijf van de een zal er beter mee om kunnen springen dan de ander. Ons lichaam heeft een grote mate van flexibiliteit om zich aan te passen aan omstandigheden.
    Gebrek aan daglicht zet onze regelsystemen op termijn op het verkeerde been. Een goed idee zou zijn om in verpleegkundigenposten, op seh’s en in kantoren, keukens en feitelijk alle ruimtes waar ’s nachts gewerkt wordt voor extra krachtig (dag)licht te zorgen. Dat helpt ons lichaam zich beter aan te passen.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik draai ook bijna 20 jaar ND, 10 jaar geleden 7 op 7 af, nu 2 nachten per week, uit ervaring is meer dan 35 nachten per kwartaal niet goed, daar je steeds moet omschakelen, maar als er regelmaat in het rooster zit, en max 4 nachten aaneen, lijkt het me een verkeerde contatering. Men zou beter eens kunnen onderzoeken of deoderant en borstkanker iets gemeen hebben met elkaar, want die spuitbussen verstoppen porien, en haarzakjes.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.