Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Risicovolle medicatielijst voor thuiszorg en zorginstellingen

Taskforce Medicatieveiligheid heeft een speciale lijst opgesteld, waarop risicovolle medicatie staat. Het is de bedoeling dat deze medicatie in de VVT wordt gecontroleerd door zowel apotheker als verpleegkundige.

De dubbelcheck van de medicatie is een vereiste van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Toch blijkt er in de praktijk nog veel fout gaat en is niet altijd duidelijk welke medicatie als risicovol geldt. Daarom heeft de Taskforce Medicatieveiligheid een speciale medicatielijst opgesteld.

 

Insulines 

Op de lijst staan geneesmiddelen met een nauwe therapeutische breedte, orale oncolytica en insulines. Stofnamen die op de lijst te vinden zijn, zijn bijvoorbeeld: acenocoumarol, amiodaron, carbamazepine, ciclosporine, digoxine, fenobarbital, fenprocoumon, fenytoine, insuline, lidocaine en valproinezuur.

Nieuwe geneesmiddelen
De Taskforce Medicatieveiligheid hoopt dat verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg de lijst gaan gebruiken om duidelijke afspraken te maken over risicovolle medicatie. Het komende jaar moet blijken of de lijst in de praktijk werkbaar is en of de inhoud ‘klopt’. Daarom zal de lijst voortdurend worden aangepast en uitgebreid, ook omdat er regelmatig nieuwe geneesmiddelen op de markt komen. Apothekersorganisatie de KNMP gaat de lijst onderhouden.

Brochure medicatieveiligheid
Naast de medicatielijst is er ook een serie brochures voor verschillende groepen zorgverleners opgesteld met daarin de veiligheidsprincipes wat betreft medicatie. Er wordt per partij uitgelegd wat de taken en verantwoordelijkheden zijn.

Taksforce Medicatieveiligheid
De Taskforce Medicatieveiligheid is opgericht nadat uit onderzoek van de IGZ bleek dat de medicatieveiligheid in de langdurige zorg en zorg thuis onvoldoende was. Dit werd vooral veroorzaakt door handgeschreven toedien- of aftekenlijsten of door handmatig bijwerken van de geprinte toedienlijsten bij een wijziging in de medicatie.

 

Klik hier voor de lijst risicovolle medicatie:

 Lijst risicovolle medicatie.

 

Bron: Nursing / V&VN

 

Bekijk de brochure ‘Veiligheid in de medicatieketen – Thuiszorg’
Bekijk de brochure ‘Veiligheid in de medicatieketen – V&V Intramuraal’
Bekijk de brochure ‘Veiligheid in de medicatieketen – Algemeen’

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.