Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RTC: verpleegkundige hield geen afstand

Het Regionaal Tuchtcollege (RTC) Amsterdam heeft een verpleegkundige een waarschuwing gegeven voor grensoverschrijdend gedrag. Het verzorgingshuis waar de verpleegkundige werkte, heeft haar arbeidscontract inmiddels ontbonden.
tuchtrecht afstand
De verpleegkundige werkte als weekend/nacht/avondhoofd (WAN) en moest voor de tuchtrechter verschijnen wegens ’te intiem contact’ met een 95-jarige bewoner van het verzorgingshuis. Zij zou hem onnodig hebben ontkleed en hebben aangeraakt. De rechter achtte dit echter onvoldoende bewezen.

Voorkeur

Wel verwijt het tuchtcollege haar dat zij onvoldoende professionele afstand heeft gehouden bij deze cliënt. Tijdens haar diensten als WAN-hoofd bleef zij de betreffende cliënt, die op een andere afdeling lag, persoonlijk verzorgen. Hierdoor ontstond in het huis en bij familie de indruk dat zij voorkeur had voor bepaalde cliënten.

Professioneel handelen

Volgens de rechter is dat een fenomeen waar medewerkers in de langdurende zorg voor moeten waken, omdat het contact al zo intensief is.
‘Zij heeft met dat gedrag zelf de problemen veroorzaakt door de grens tussen functionele en emotionele betrokkenheid te overschrijden’, zei de
rechter. ‘In dergelijke gevallen getuigt het dus ook van professioneel handelen om de taken van WAN-hoofd en verpleegkundige te scheiden.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.